Bizans ordusuna kök söktüren küçük bir beyliğin, dünya İmparatorluğu’na açılan kapısı İznik’in fethi kutlanıyor

GÜNDEM

İznik’in Fethinin 686. Yıldönümü etkinlikleri 2 Mart Perşembe günü Saat 14.00’da Yenişehir Kapı Tarihi Surlarından başlayacak. Bu yıl 3’üncüsü kutlanacak olan etkinliğe Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, İçişleri eski bakanı Efkan Ala, Milletvekilleri ve Diriliş Ertuğrul Dizisi oyuncuları da katılacak. 

Yenişehir Kapı’dan fetih salasının verilmesinin ardında atlı birlikler eşliğinde şehre giriş yapılacak. İznik Belediye Binası önüne kadar İznik mehteranı eşliğinde kortej yürüyüşü gerçekleştirilecek. İznik Belediyesi önü Milli İrade Meydanı’nda devam edecek olan programda fetih konuşması, mehter takımı konseri, folklor gösterileri, geleneksel okçuluk gösterisi ve ikramlar olacak. Aynı gün akşamı saat 19:00’da başlayacak programda ise ünlü sanatçı Uğur Işılak sahne alacak.

İZNİK’İN FETHİ

1329 yılında İznik kuşatıldı. Osmanlıların boğaz sahillerine kadar genişlemesi ve İznik’in kuşatılması Bizans’ı telaşlandırmıştı. İmparator Andronikos Osmanlılara sefer açtı, zaman olarak Türklerin sürülerini Uludağ’a yaydıkları haziran ayı seçildi. Bizanslılar acele olarak asker topladılar. 10.000 kişilik ordularıyla Üsküdar’a geçtiler. Orhan Bey, Bizans ordusunun hareketini casusları sayesinde öğrendi ve yeni kurulan ordusuyla birlikte harekete geçti. Üsküdar’dan Maltepe’ye ancak iki-üç günde gelebilen Andronikos, Osmanlılara bütün kuvvetlerini toplamaya elverişli zamanı bırakmış oluyordu. İki ordu Maltepe dolaylarında karşı karşıya geldiler. Tarihe “Maltepe (Pelekanon) Savaşı” olarak geçecek olan savaş başladı. Orhan Bey ilk önce askerlerinin bir kısmını tepeler arkasına yerleştirerek sakladı ve en maharetli süvari okçularından 300’ünü savaşa atılmakla görevlendirdi. Sayıları 8.000’i bulan Osmanlı ordusu çok iyi bir savaş taktiği uyguladı. Süvari okçularla taciz edilen Bizans ordusu yüklendikçe Türk süvarileri geri çekiliyor, mesafelerini koruyarak taciz ateşine devam ediyorlardı. Savaş sabahtan akşama kadar sürdü. İmparator gece karanlığından yararlanarak geri çekilmeye çalıştı ancak morali bozulan düşmanının tereddüt etmeye başladığını gören Orhan Bey topyekûn bir taarruzla Bizans ordusuna saldırdı. Bizans ordusunda panik başladı. Askerler dağınık bir şekilde kaçmaya başladılar fakat Türklerin atları çok hızlıydı. Bizans ordusu imha edildi. İmparator Andronikos kalçasından hafif yaralandı ve bir halı üzerinden savaş alanından kaçırılarak Tavşancıl’a götürüldü. Buradan İstanbul’a geri döndü.

Artık Osmanlılar için İznik’in kuşatması tasasız olarak sürdürülebilirdi. İznik’in surları içinde, Osmanlıların İmparator’un ordusuna karşı kazandığı zafer konuşulmaya başlanmıştı. İlk saldırılardan sonra İznik’in duvarlarının kolay aşılamayacak kadar kuvvetli ve yüksek olduğu anlaşıldı. Bu nedenle, Samsa Çavuş komutasındaki birlikler, oraya yakın Karatekin ve Targın kalelerini alarak şehrin yakın köylerle ulaşım yollarını kestiler. Osmanlı istihkâmcıları İznik surları etrafına derin bir hendek açtılar. Uzun süren kuşatma yüzünden İznik halkının ümidi ve cesareti kırılmıştı. Ayrıca şehirde kıtlık ve hastalık başlamıştı. İznik halkı, Orhan Bey’e kale muhafızlarının serbestçe İstanbul’a çekilmesi ve halkın zarar görmemesi şartıyla teslim oldu. Ancak muhafızların pek çoğu başkente geri dönmektense İznik’te kalmayı yeğlediler. Ne yaşamasını ne de ölmesini bilen bir imparatora hizmet etmektense galiplerin egemenliğini kabul etmeyi tercih etmişlerdi. Böylece küçük bir beyliğin başındaki Orhan Bey, topçu kuvveti olmadan, bir zamanlar başlarında Hıristiyanlığın en büyük prensleri ve komutanları tarafından yönetilen, Avrupa’nın bütün silahlarına sahip 500 bin kişilik Haçlıların 7 ay kuşatması sonunda bile ele geçiremedikleri İznik’i 1330 yılında fethetmiş oluyordu.

Etiketler: , , , ,

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.