Başkan Hidamet Asa’dan Milletvekili Orhan Sarıbal’a yanıt

GÜNDEM

Marmarabirlik Başkanı Asa, CHP Bursa Milletvekili Sarıbal’ın, Marmarabirlik’in zeytine sahip çıkmadığı ve üreticinin yanında olmadığı yönündeki iddialarına cevap verdi. Sarıbal’ın açıklamalarının çarpıtıldığını ifade eden Asa, “Marmarabirlik olarak her zaman üreticinin yanında olduk, üzerimize düşeni yerine getirdik” dedi.

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal’ın İznik’e yaptığı ziyaret sırasında, Marmarabirlik’in şirketleşerek üreticiyi desteklemediği şeklindeki açıklamalarına yanıt verdi. Asa, 1939 yılında çıkarılan Zeytincilik Kanunu’nun halen yürürlükte olduğunu belirterek, 2013 yılında Zeytincilik Kanunu’nda gündeme gelen değişikliğin iptal edildiğini, son olarak geçtiğimiz yıl gündeme gelen değişiklik talebine karşı Marmarabirlik’in gerekli girişimlerde bulunduğunu söyledi. Ekim ayında Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan Bütçe Komisyonunda bulunan 36 milletvekili ile Balıkesir ve Sarıbal’ın da içinde bulunduğu Bursa Milletvekillerinin makamlarına faks ve telefon yoluyla itirazlarını ilettiklerini anlatan Asa, “Marmarabirlik’in çabaları ve girişimleri neticesinde değişiklik talebi gündemden çıkarıldı ve dolayısıyla kanun değişikliği yapılmadı. Bu süreçte Orhan Sarıbal ile bizzat görüşerek, ziraat odaları gibi sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya gelip değişiklik talebine karşı ortak akıl toplantısı yapmak için teyitleşmiştik. Marmarabirlik olarak bu konuda üzerimize düşeni yerine getirmek için gereğini yaptık. Hiç kimse Marmarabirlik’e, zeytin ağacının kesimi konusunda başında bekleme sorumluluğunu yüklememelidir. Bu görev, Zeytincilik Kanunu kapsamında devletin yetki ve sorumluluğundadır” diye konuştu.

ZEYTİNLİKLERİN İMARA AÇILMASINA KARŞIYIZ

Marmarabirlik olarak zeytinlik alanların imara açılmasına her zaman karşı olduklarını kaydeden Asa, İznik’te zeytin ağaçlarının azaldığına yönelik iddiaların da gerçek olmadığını söyledi. Asa, “İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile yürüttüğümüz proje kapsamında, uydudan parsel bazında ağaç sayımları yapılmış olup, buna göre İznik’te 1 milyon 400 bin adet olarak tahmin edilen zeytin ağacı sayısı, 1 milyon 900 bin olarak tespit edilmiştir. Her ne kadar ağaçların söküldüğü görülse de bir taraftan da dikim yapılmaktadır. Kaldı ki zeytin ağaçlarının kesilmesi Marmarabirlik’in sorumluluğunda değildir” dedi.

BORÇLA DEVRALDIK, KAR ETTİRDİK

Asa, Sarıbal’ın Marmarabirlik’in şirketleştiği ve üreticiyi desteklemek yerine ticari bir kurum gibi faaliyet gösterdiğine yönelik eleştirilerine de şu yanıtı verdi:

“2004 yılı sonunda 159,6 milyon TL borcu silindiği halde 2010 yılında Marmarabirlik’i 143,5 milyon TL borçla devraldığımızı bütün ortaklarımız ve kamuoyu çok iyi bilmektedir. Marmarabirlik 2004 yılından bu yana devlet desteği almamaktadır. Marmarabirlik’in ayakta durabilmesi için ürün alım, satış ve karlılık rakamlarına dikkat etmek zorundayız. Aksi taktirde kurum büyük zarar görür. Bugün Marmarabirlik, geçmiş yıllardaki borçlarını taksitler halinde ödüyor olmasına rağmen ürün bedellerini aralık ayında neredeyse peşin ödeyen bir konuma gelmiştir. Her zaman ve her koşulda üreticinin yanında olan Marmarabirlik’in eleştirilecek tarafının olmadığı kanaatindeyiz.”

SADECE DOMAT ZEYTİNİ DIŞARDAN ALIYORUZ

Başkan Asa, CHP’li Sarıbal’ın zeytin ithalatından bahsettiğine işaret ederek, Türkiye’de zeytin ithalatının kanunen yasak olduğunu vurguladı. Marmarabirlik’in diğer bölgelerden zeytin alımı yaptığına yönelik eleştirilere de yanıt veren Asa, “Marmarabirlik hiçbir şekilde diğer bölgelerden Gemlik tipi siyah sofralık zeytini zeytin almamaktadır. Tüketici taleplerinin karşılanması için sadece bölgemizde yetişmeyen domat zeytin çeşidi alımı yapılmaktadır” ifadelerini kullandı.

MARMARABİRLİK’E HERKES SAHİP ÇIKMALI

Asa, Sarıbal ile yaptığı eleştiriler hakkında telefonda görüştüğünü de belirterek, şunları kaydetti:

“Sayın Sarıbal, bu sabah kendisi ile yaptığım telefon görüşmesinde, Marmarabirlik’in güzide bir kurum olduğunu, dolayısıyla yapılan çalışmaları takdir ettiğini, borçla devralınan kurumun güzel bir noktaya geldiğini, her zaman Marmarabirlik’e destek olacağını, Zeytin Kanunu konusunda da daha önce Marmarabirlik tarafından bilgilendirildiğini ancak bunun Marmarabirlik’in meselesi olmadığını, siyasi iradenin belirleyeceği bir konu olduğunu bizzat söylemiştir. Sarıbal, Marmarabirlik’in başarılarının ve ortaklarına sahip çıktığının farkında olduklarını belirtmiş, açıklamasında zeytinlik alanların imara açılması ve sanayi tesisleri yapılmasıyla üreticinin 10-15 yıl sonra satacağı ürün bulmakta zorlanacağına dikkat çekmek istediklerini vurgulamıştır. Davetimiz üzerine en kısa zamanda Marmarabirlik’i ziyaret edeceğini ifade eden Sarıbal, Marmarabirlik’in herkesin sahiplenmesi gereken bir kurum olduğunu söylemiştir. Sayın Sarıbal’ın açıklamasının yerel basın tarafından siyasi bir malzeme olarak çarpıtıldığını düşünmekteyiz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.