İznik’te önümüzdeki yıllarda turizm de adından söz ettirmeye hazırlanıyor. Roma döneminde altın kent olarak bilinen İznik lahit mezarları ile turizmde görücüye çıkamaya hazırlanıyor. Roma döneminde Ölüler Şehri olarak adlandırılan Nekropol, lahit müzesi olacak.
Dünya da ilk olarak 1887 yılında Osman Hamdi Bey tarafından ortaya çıkarılan Sayda’daki (Sidon) kral mezarlarına İznik’in Lahit mezarları rakip olacak. Çünkü o zeytin tarlası lahit müzesi için gün sayıyor.
Türkiye’de sayılı Roma dönemi Nekropollerinden (Ölüler Şehri-Mezarlık) birtanesi de İznik’te. Kamulaştırması bittiğinde Dünya’da sayılı açık hava lahit müzeslerinden birine sahip olacak. Hisardere köyü yolu üzerinde ki zeytin tarlasında arka arkaya çıkan erken ve geç Roma dönemi lahit mezarlar, İznik’e dünya turizm kapılarını açacak.
15 dönüme yakın zeytinlik alanın kamulaştırılma çalışmaları halen devam ediyor. Kültür Bakanlığı, bu alanda geniş çaplı arkeolojik kazı çalışması başlatacak. Gün yüzüne çıkartılan lahitler o bölgede sergilenecek. Yani bölge dünya da sayılı antik çağa ait açık hava lahit müzelerinden olacak.
İznik Belediye Başkanı Osman Sargın, Turizm alanında İznik’e yeni bir pencere açacaklarının müjdesini verdi. Üst üste lahit mezarların bu bölgede çıkması üzerine harekete geçtiklerini söyleyen Sargın, “Geçtiğimiz yıl Ankara’ya eski Kültür ve Turizm Bakanımız Mahir Ünal’ı ziyaret ettik. Kendisine buranın önemini ve turizm açısından İznik’e büyük kazanımları olacağını vurguladık. Sayın bakan, bunun üzerine “Türkiye’de ki diğer turizm alanında ki kamulaştırmaları durdurun İznik’te ki bu alana yönelin ve kamulaştırın” talimatı vermişti. Hisardere köyü yolundaki zeytinliğin kamulaştırılmasına yönelik mahkeme işlemleri sürüyor. Sonuçlandığında burasını açık hava lahit müzesi yapacağız. Müzede ki lahitler de bu alana taşınacak. Türkiye’nin ilk lahit müzesi İznik’te olmuş olacak. Buda İznik’in dünya turizmine yeni bir pencere açmış olacak” dedi.
İLK LAHİTLER SAYDA’DAN GETİRİLDİ
İlk Türk arkeoloğu kabul edilen Osman Hamdi Bey, 1887 yılında Sayda’da yaptığı kazılarda bir kral mezarlığı bulur. Bu mezarlarda 22 adet kral lahidi ortaya çıkarılır. Bu lahitler daha sonra antik dönem sanatının köşe taşlarını oluşturacaktır.
Sayda Lahitleri 1887 yılında Osman Hamdi Bey tarafından ortaya çıkarılan Sayda’daki (Sidon) kral mezarlarına ait lahitler. Nekropolde bulunan 18 lahidin 7’si yerinde bırakılmış, diğerleri oldukça titiz bir çalışma ile İstanbul’a getirilmiştir.
Paha biçilmez değerdeki lahitlerinden en önemlisi İskender Lahdi, en eskisi ise Tabnit Lahdidir. Bunun dışında diğer önemli lahitler Ağlayan Kadınlar Lahdi, Likya Lahdi ve Satrap Lahdidir. Sadya, Lübnan’ın başkenti Beyrut’un güneyinde Akdeniz sahilinde yer alıyor.