İznik’te geçen hafta zeytinlikte bulunan ve daha önce kaçak defineciler tarafından kapağı kırılarak yağmalandığı anlaşılan M.Ö 1. yüzyıl Roma Dönemi’ne ait lahit, dün bulunduğu tarladan çıkarılarak Müze Müdürlüğü bahçesine taşındı.
İznik’in M.Ö. 1. yüzyılda Roma’ya bağlı Bitinya bölgesi olduğuna işaret eden uzman arkeologlar, ortaya çıkan lahdin dönemin en iyi işçiliğine sahip olduğunu söyledi.
Lahdin üst kapağı yani kırma çatısında ki dört köşesinde (Akrater) antik çağ aşk tanrıçası Eros, yine çatı kenarlarında çörten şekli üzerinde 5 adet arslan başı, lahit kapağı önünde kalkan göbeği, gövde yan yüzlerinde 8 adet meşale ve dua eden eros kabartma figürleri, yine lahit dar yüzünde kadın ve zafer tanrıçası kanatlı Nike kabartması bulunuyor.
DÖNEMİN NEKRAPOL’Ü
Takriben 7 ton ağırlığında bulunan lahdin bulunduğu Hisardere Köyü yolu mevkii, dönemin nekrapol’ü yani mezarlık bölgesi olduğu öğrenildi. Lahdin işleniş sanatına bakıldığında dönemin taş işçiliğinde gelinen mükemmeliyeti gösteriyor. Son derece yüksek kabartmaya sahip figürlerin heykelimsi özelliğini taşıyor.
HADES’İN KAYIĞI
Antik çağ inanışına göre bu tür lahde defnedilen kişilerin yanına en sevdiği eşyalar başta yüzük, madalyon, ve bir mikratda para konulduğu, paranın konuluş sırrı ise ölen kişinin yer altı tanrısı Hades’in kayığına binerek ödeyeceği ücreti temsil ediyor. İnanışa göre Hades’in kayığı ile cennete kürek çekiliyor. Ancak bugün bulunan lahdin çok uzun yıllar önce defineciler tarafından soyulmuş olması mezar içerisinde ne olduğuna dair bir ip ucu bırakmıyor.
2 Yorum. Yeni Yorum
Hisardere Köyü yolu mevkii, dönemin Akrapol’ü yani mezarlık bölgesi olduğu öğrenildi. yanlışbilgi akrapol idare bölgesidir… mezarlık nekropol dür
hey arkadaş kırk yıllık kazıcıyım bın dokuzyuz yetmiş dokuzda bir kıral içe mezarı buldum genede boyle bir lahite raslamadım daha dogrusu denk gelmedi bıldıgım kadarıyla lahit çok derınden çıkar helal olsun bulan kardeşıme