BUGÜN ON DA BİRİ YOK
İznik Ayasofya, 2011 yılı öncesinde turistik turların merkeziydi. O dönemlerde yılda 50-55 bin ziyaretcisi olan Ayasofya, 2008 yılında koruma amaçlı yapılan onarım çalışmaları ile tüm özelliğini yitirdi. Mimari yapısına uygun olmayan çatı örneği ile dikkatleri üzerine çeken Ayasofya, geçirdiği onarımın ardından yabancı ziyaretcisini de kaybetti. Elde edilen verilere göre 1990 ile 2007 yılları arası Ayasofya’nın ziyaretci sayısının yıllık 55 bin olduğu kaydediliyor. Yabancı turların akınına uğrayan İznik’te bugün bu rakamın sadece onda birine ulaşılabiliyor. Yani Ayasofya’ya yabancı turist artık gelmiyor.
2010’A KADAR MÜZEYDİ
M.S 787 yılında VII. Ekümenik Konsil’in toplandığı bu kilise, Hıristiyanlık dini açısından oldukça önemli. İlçe merkezinde,kentin dört ana kapısına ulaşan yolların kesiştiği noktada yer almakta. İlk olarak 4.yy’da yapınlan kilise kalıntıları üzerinde 6.yy’da Justinianus tarafından inşa ettirilmiş. 11.yy’da meydana gelen deprem sonrası yıkılan yapı üç nefli bazilika tipinde yeniden inşaa edilmiş. Bu yeni yapının geometrik desenli ernkleri mermer döşeme mozaiği ile aziz ve havari betimlemeli freskleri oldukça ilgi çekicidir.
2011’DE CAMİ OLARAK HİZMETE GİRDİ
1331 yılında Orhangazi’nin İznik’i fethinden sonra, bazilikal kilise camiye çevrildi. Kanuni döneminde Mimar Sinan tarafından yapılan önemli değişiklerle;önüne bir minare eklenmiş ve duvarları nakışlarla bezeli. 2008 yılında Koruma Amaçlı Onarım Çalışması ardından 6 kasım 2011 Tarihinde yeniden Cami olarak ibadete açıldı.