Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) borç hesaplaması nasıl yapılır?

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) borç hesaplaması nasıl yapılır?

EKONOMİ

Motorlu Taşıtlar Vergisi ile ilgili tüm işlemlerinizi online ortamdan rahatlıkla yapabilirsiniz. MTV ile alakalı işlemler, araç vergi borcu sorgulamasını online olarak nasıl ve nereden yapacağınızı haberimizde bulabilirsiniz.
Hızla akıp geçen zamanda bizlerin yaşamlarında bazı sorumluluklar vardır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak bu ülkede yaşıyorsak yerine getirmemiz gereken birtakım sorumluluklar, görevler vardır. Bunlardan biri olarak ise vergi ödeme gösterilebilir. Bizler Türk vatandaşı olarak sahip olduğumuz eşyaların devlete karşı bir hükmü olduğunun farkındayızdır. Bu da bizlerin vergi ödeme zorunluluğu altında olduğumuzun bir göstergesidir. Sahip olduğumuz her türlü mal varlığımızın bir vergi ücreti vardır. Bu vergi ücretlerini ödemeleri gereken tarihte, ilgili yere ödemelerini yapmaları gerekir. Vergi borçları pek çok çeşitlere ayrılır. Motorlu Taşıtların Vergisini sizlere bu yazımızda nasıl ilgili binaya gitmeden yatırabileceğinizi açıklayacağız. Sahip olduğumuz Otomobil, motor gibi en ufak motorlu taşıtlarımız varsa bunların vergisini ödemek zorundayız.

Lütfen yönlendirildiğiniz sitede kimlik bilgilerinizi paylaşmayınız.

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

Araç tipini, aracın yaşını, motor silindir hacmini sisteme girerek büyük bir kolaylıkla sizler MTV hesaplama ve araç vergi sorgulama işleminden yararlanabilirsiniz. Evde, işte, yolda aklınıza gelebilecek olan her türlü alanda bu işlemi pratik bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

TÜİK’in enflasyon rakamlarına göre, yeni yılda çeşitli vergi, harç ve cezaların, yüzde 5,58 olan yeniden değerleme oranında artırılması bekleniyor. Buna göre, 1-3 yaş grubunda 1300 cm3’e kadarki otomobillerin MTV’si 624 liraya, 1301-1600 cm3 arasındakilerin 998 liraya, 4001 cm3’ün üzerindekilerin ise 22 bin 717 liraya çıkacak.

Yılbaşından itibaren kırmızı ışıkta geçenlere 200 lira, alkollü araç kullananlara ilk yakalamada 845 lira ceza kesilecek – Hız sınırını yüzde 30’a kadar aşan sürücüler 200 lira, yüzde 30’un üzerinde aşanlar ise 413 lira ceza ödeyecek – Yeni yılda emniyet kemeri takmayanlar ve park yasağını ihlal edenler 93 liralık ceza ile karşı karşıya kalacak

2016’DA EN DÜŞÜK MOTORLU TAŞIT VERGİSİ 624 LİRA

Buna göre, en düşük motorlu taşıtlar vergisi 33 lira artarak 624 lira olacak. 1-3 yaş grubundaki 1300 santimetreküpe kadar motor silindir hacmi olan otomobillerin 591 lira olan motorlu taşıtlar vergisi, yılbaşında 624 lira olacak. Motor silindir hacmi 1301 ile 1600 arasındaki otomobillerin vergisi de 946 liradan 999 liraya yükselecek. 4 bin motorun üstündeki arazi araçlarının vergisi, bin 200 lira artışla 22 bin 717 lira olacak.

MTV Ödemesini Nasıl Yapabilirim?

Motorlu taşıtlar vergisi günümüzde bir çok yoldan ödenebilmektedir. Geçmiş dönemlerde sadece vergi dairesinden ödeme alınırken, günümüzde ise çok fazla alternatif ödeme yolları söz konusu. Motorlu taşıtlar vergisini internet üzerinden online olarak, vergi dairesinden veya bankalar aracı ile ödemeniz mümkündür. Eğer vakit kaybı yaşamak istemiyorsanız en kolay ödeme yolu, internet üzerinden gelir idaresi başkanlığı web sayfasından güvenli şekilde ödeme yapılabilmektedir.

MTV Sorgulama Nasıl Yapılır?

Eğer ilk kez internet üzerinden MTV sorgulama işlemi yapacaksanız yönergeleri takip ederek sorgulamanızı gerçekleştirebilirsiniz. Öncelikli olarak gib.gov.tr adresine giriş yapınız. Hızlı menüde yer alan “Motorlu Taşıtlar Vergi Dairesi” butonuna tıklayın. Ardından açılacak sayfada sizden TC Kimlik Numarası, doğum tarihiniz, anne kızlık soy adı ve güvenlik doğrulaması istenecektir. Bilgileri girdikten sonra ise aracınıza ait tescil tarihi ve plaka bilgileri istenecektir. Bilgileri doğru girdiğiniz taktirde aracınıza ait motorlu taşıtlar vergisi borcunuz listelenecektir.

Motorlu Taşıtlar Vergisi Nasıl ve Neye Göre Hesaplanıyor?

Günümüzde araçlar arasında alınan vergiler aynı değildir. Her araç için farklı mtv borcu çıkabilmektedir. MTV hesaplaması yapılırken aracın yaşı ve motor gücü dikkate alınmaktadır. Aracın eski olması ve yaşının fazla olması, Motorlu taşıt vergisinin daha düşük olacağını göstermektedir. Bir diğer kriter ise aracın motoru. Araç motoru ne kadar büyük olursa vergi okadar artacaktır. Düşük hacimli motora sahip ve eski model araçlar daha az vergi öderken, yüksek motor hacmine sahip, yeni model araçlar ise daha fazla vergiye tabi olmaktadır. Eğer 3 yaş ve altında ise en yüksek vergilendirme yapılır. 3 Yaş ve üzerinde olan arabalar için ise vergi miktarı daha düşük olmaktadır.

Etiketler: , , , , , , ,

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.