Zika Virüsü’nün Küresel Isınma İle Bağlantısı Var mı?

DÜNYA, GÜNDEM, SAĞLIK, YAŞAM

Bilim adamları, bebeklerin beyin gelişimini engelleyerek kusurlu doğuma sebep olduğu bilinen Zika virüsünün, iklim değişikliği ile bağlantılı olma ihtimalini göz önünde bulunduran bilim insanları, konuyu araştırıyor.

Batı yarımkürede hızla yayılan ve bebeklerin beyin gelişimini engelleyerek kusurlu doğum hatta ölümlere sebep olabilen Zika virüsü, iklim değişikliği ile bağlantılı olabiliceği öne sürüldü.

SİVİRİSİNEKLERİN ÜREMESİNİ HIZLANDIRIYOR

Amerikan Takepart dijital haber portalında yer alan makaleye göre, havaların ısınması ve olağanüstü hava koşulları, virüsü taşıdığı ve yaydığı bilinen sivrisineklerin üremesini de hızlandıracak koşulları hazırlıyor.

“3-4 MİLYON KİŞİYE BULAŞABİLİR”

Birleşmiş Milletler bağlantılı Dünya Sağlık Örgütü, dün Zika virüsü ile mücadele amacıyla “acil durum komitesi” oluşturduklarını açıklamış ve şu ana kadar dört bine yakın vaka olduğunu vurgularken, 2016’da 3-4 milyon kişiye daha virüsün bulaşabileceği uyarısı yapmıştı.

DEĞİŞİKLİK ‘MÜKEMMEL KOŞULLAR’ OLUŞTURDU

ABD’li sağlık ve bilim yazarı Melanie Haiken, makalede iklim değişikliği ve küresel seyahatlerin sivrisineklerin üreme potansiyelini arttırmak için “mükemmel” koşulları oluşturduğunu belirtti.

KÜRESEL ALARM DÜZEYİNDE ‘PATLAMA’ YAPTI

Bilim insanları, virüsün küresel alarm düzeyinde “patlama yaptığı” ve hızla yayıldığını yineliyor. Bunun yanında, uzmanlar virüsün özellikle Güney Avrupa’ya yayılma ihtimalinin endişe yarattığını söylüyor.

BAĞLANTI ‘CİDDİ OLARAK’ DÜŞÜNÜLMELİ

ABD’li bilim insanı Peter Hotez’e göre iklim değişikliğinin rolü henüz kesin olarak bilinmese de, küresel ısınmayla bağlantısı “ciddi olarak düşünülmeli”.

Hotez, “kuraklık dönemlerinin ardından gelen sellerin, havuzlar ve su birikintileri oluşturarak sivrisineklerin üreyebileceği koşulları yarattığını” söyledi. Hotex’e göre ayrıca, yüksek hava sıcaklığı mevsimden bağımsız olarak da sivrisineklerin üreyip yayılmalarına, yıl boyunca beslenip, ortaya çıkmalarına neden olacak.

zika_virusunun_nedeni_kuresel_isinma_mi_h85811

‘KAPLAN SİVRİSİNEĞİ’ KORKUSU YAŞANIYOR

Yeni doğan bebeklerde görülen Mikrosefali (küçük kafa) olarak da tanımlanan bu hastalık, “Aedes aegypti” cinsi sivrisineklerin hamile kadınlara bulaştırdığı Zika virüsü ile yayılıyor.

Uzmanlar, ikinci bir sivrisinek türünün, Asya kökenli ve “istilacı” tür olarak bilinen “kaplan sivrisineği”nin de (Aedes albopictus) Zika virüsünün yeni taşıyıcısı olabileceği ve çok daha geniş coğrafyalara salgını taşıyabileceği görüşünde.

EL NİNO VE ZİKA: İLGİNÇ TESADÜF

Batı yarımkürede 2013’te baş gösteren Chikungunya salgınını hatırlatan Hotez, “bu gibi göçlere daha önce de tanık olmuştuk” diye konuştu. Hotez’e göre, Büyük Okyanus’ta görülen ve küresel sıcaklıkları yukarı çeken okyanus-atmosfer olayı El Nino’nun Zika salgınıyla aynı anda alevlenmesi de “ilginç bir tesadüf”:

Hotez, “Küresel ısınma bize hazırlıksız olduğumuz hastalıklar getiriyor ve biz, bu hastalıklara ilişkilerin etkenlerin ne olduğunu bile bilmiyoruz” dedi ve ekledi: “Asıl soru, başka neler için endişe etmemiz gerekiyor?”

Etiketler: , ,

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.