Hukuk danışmanlığı ülkemizde yalnızca avukatlar tarafından verilebilen özel hizmetler arasında yer almaktadır. Bu yasal danışmanlar genellikle mahkeme salonunun dışında tavsiyelerde bulunurlar. Bir konuyla ilgili o konunun hukuk yönünden fikir danışılması, öncülük yapılması gibi hizmetlerin yanında işletmelere veya bireylere sözleşmeli olarak uzman ve profesyonel hukuki danışmanlık sağlayan kişidir. Şirketler hukuku, gayrimenkul hukuku, iş hukuku ve tıp hukuku gibi alanlarda danışmanlık yapabilmektedirler.
Bu hizmet türü farklı şekil ve isimlerle karşımıza çıkabilir. Bunlar; “Hukuki Danışmanlık” , “Hukuk Müşavirliği” veya “Hukuki Müşavirlik” şeklindedir. Bu görevlerde öncelikle “Önleyici” ya da “Giderici” olmak üzere iki seçenek vardır. Önleyici Hukuk Danışmanlığı; çok önceden olan hukuki ilişkiler çevresinde önlenebilecek hukuki önlemler bulunur. Sorun çıkmaması için planlama yapılırken; Giderici Hukuk Danışmanlığında ise içinde bulunulan durumda ortaya çıkmış problemlere oldukça kısa zaman içinde, oldukça düşük masraf ve düşük emek harcanarak çözüm bulunur.
Fakat bu tarz hukuk büroları saat fiyatı üzerinden çalışabiliyorlar. Bu fiyatlar yapılın işin büyüklüğü veya müvekkilin yerli-yabancı uyruklu olması gibi durumlarda değişiklik gösterebilir. Saat fiyatları genel olarak 150-250 euro arasında değişiklik gösterebilir. Bu fiyatların üzerine çıkıldığı çok nadir görülen bir durumdur. Ayrıca Hukuk Danışmanları müşterilerin taleplerine yetişmek için, akşamları ve hafta sonları da dahil olmak üzere haftada 40 saatten fazla çalışmak zorundadır.
Aynı zamanda Hukuk Danışmanlığı yapabilmek için yalnızca Hukuk Fakültesi’nden mezun olmuş olmak yeterli olamamaktadır. Öncelikle devletin baro sınavlarını geçmelisiniz. Bu sınavlarda da temel hukuki kavramları inceleyen ve sorgulayan testler bulunmaktadır. Devlet bunu avukatlık için gerekli olan minimum yeteneklere sahip olup olmadığınızı görmek için yapar. Bunun yanında herhangi bir barodan avukatlık ruhsatı alınmış olma zorunluluğu vardır. Özet olarak Hukuk Danışmanlığı görevini yerine getirmek için şahıs; avukatlık yapabildiğini ve yapabileceğini kanıtlayarak tescillemesi gerekmektedir.