Osmanlı İmparatorluğu’nun İznik’i fethinin 685. yılı törenler ile kutlandı. Fetih kutlamaları, Orhangazi’nin İznik’i feth ederek, girdiği tarihi Yenişehir kapıdan başladı. Kutlamalara “Diriliş Ertuğrul” dizisinde Muhyiddin İbn-i Arabi’yi ve Abdurrahman, karakterini canlandıran Osman Soykut ile Celal Al, damga vurdu.
At üzerinde Orhangazi ve askerlerinin canlandırıldığı tören korteji, İznik mehteran takımı eşliğinde Yenişehir kapıdan belediye binası önüne kadar yürüdü. Korteje, İznik kaymakamı Ali Hamza Pehlivan, belediye başkanı Osman Sargın, Bursa büyükşehir belediye başkanı Recep Altepe, Orhangazi belediye başkanı Neşet Çağlayan, Yenişehir belediye başkanı Süleyman Çelik, Garnizon komutanı yüzbaşı Fırat Toprak, Emniyet müdürü Hasan Tolga Sanlı, AK Parti il başkanı Cemalettin Torun, Marmarabirlik yönetim kurulu başkanı Hidamet Asa, AK Parti ilçe başkanı Mahmut Hersekli, sivil toplum kuruluşları ve halk katıldı.
Kutlamlar öncesinde dizi oyuncuları, Osman Soykut ve Celal Al ile bir araya gelen belediye başkanı Osman Sargın, gazetecilere açıklama da bulundu. Sargın, “Bugün 2 Mart 1331’i yaşamak üzere tüm İznik halkı ve misafirlerimiz ile birlikteyiz. Medeniyetlerin başkenti, Osmanlı’nın pahitatı, anadolunun ilk devleti Selçuklu’nun başkanti olan İznik’te bu büyük tarihi yeniden canlandırmak üzere buradayız. İznik’in tarihine baktığımız zaman her açıdan çok önemli. Gerek insanlık gerekse dinler tarihi açısından önemli. Hem hristiyanlığın merkezi, Bizans’ın kalbi, Anadolu’daki Türkler’in başkenti, Osmanlı’nın alimler yuvası, ilk beylikten imparatorluğa geçiş noktası. Bu fetihler devam ettiği sürece, Türkiye’nin başını Allah’ın izniyle kimse eğdiremeyecek. Çünkü son zamanlarda Türkiye’nin üzerinde kara bulutlar gezmekte. İnşallah bu inançlı nesil ve millet karabulutları tez zamanda dağıtacaktır” dedi.
Muhyiddin İbn-i Arabi’yi canlandıran Osman Soykut’da “İznik’in fethini bizimle paylaştığınız için çok teşekkür ediyorum. Burada olmak ve bu atmosferi solumak gerçekten çok güzel” dedi. “Diriliş Ertuğrul”un devam bölümleri İznik’te çekilecek mi sorusuna yanıt veren Soykut, “Ona yapımcımız karar verir. Bilindiği gibi biz çok kalabalık bir ekibiz. Buraya taşımak hayli güç olacaktır. Zaten hikaye de orada geçiyor. Ancak, İznik’e gelmek benim için gurur verici” dedi.
Abdurrahman, karakterini canlandıran Celal Al ise, “Sayın Osman Sargın, bizleri buraya davet ettiği için kendisine teşekkür ediyoruz. Bende Bursalıyım. Doğma, büyüme Bursalı olarak İznik’in fethinde bulunmak bizler için apayrı bir kıvanç. İnşallah hakkıyla hem Bursalı şuurunu hemde Osmanlı şuurunu ve yeniden diriliş ruhunu yaşatabilmeye çalışıyoruz” dedi.
Fethin gerçekleştiği tarihi Yenişehir Kapı’nın taş kemerine çıkılarak okunan fetih selasının ardından başlayan mehteranlı kortej yürüyüşü İznik belediye binası önünde son buldu. Burada halka seslenen belediye başkanı Osman Sargın, “İznik, Osmanlı devletine ecdadı Selçuklu devletinden kalan mirastır. İznik’in fethi Osmangazi ile başladı. Şehir her yanından kuşatıldı. Bu kuşatma tam 30 yıl sürdü. Ömrü vefa etmeyen Osmangazi’nin oğlu Orhangazi, 2 Mart 1331 yılında İznik’in fatihi olarak şehre girmiştir. Bugün şehrin merkezinde bulanan Ayasofya kilisesi önüne gelerek, ordularıyla İznik halkına hitap etmiştir. Orhangazi, “Fethimin nişanesi olarak Ayasofya’yı camiye çevirdim. Artık müslüman halkımın cami ihtiyacını ve cuma mehcidi ihtiyacını Ayasofya görecektir. Adı da Orhan camiidir. Bu benim vakfımdır. Başka hiç bir kilise ve ibadethanenize dokunulmayacaktır.” Fetih kutlamalarının 2’incisi ülkemize ve milletimize hayırlar getirsin dedi.
İznik kaymakamı Ali Hamza Pehlivan’da “İslamiyeti kabul ettikten sonra maneviyatla yoğrulmak suretiyle gücüne güç katarak gaza anlaıyışına sahip olan Türk milleti, kavga ve cihangirlik davası gütmeden kıtalara hükmeden devletler kurmuştur. Osmanlı beyliğinin kurucusu Osmangazi’nin en büyük hedefleri arasında İznik’i feth etmek yer almıştır. Bu da oğlu Orhangazi tarafından gerçekleştirilmiştir” dedi.
Bursa büyükşehir belediye başkanı Recep Altepe’de “Bugün rahmetli ve bereketli bir gün yağmur yağıyor. Bu güzel havada güzel bir tablo yaşıyoruz. Yaklaşık 7 asır önce gerçekleşen tarihi yeniden canlandırıyoruz. Yer yüzünün en güzel köşesi, dört mevsimin en güzel şekilde yaşandığı bereketli topraklar kolay vatan olmadı. Buralarda çok kanlar aktı çok fedakarlıklar yaşandı. Onun için büyük ecdadımızı rahmetle anıyoruz. Başta Osmangazi, Orhangazi ve ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ü ve yine hala bu topraklar için kanlarını vermekte olan tüm şehit ve gazilerimizi rahmetle minnetle anıyoruz” dedi.
Konuşmaların ardından İznik Türk Halk Müziği korosu mehteran eşliğinde konsrer verdi. Bursa Okçuluk Derneği üyeleri ok atışları gerçekleştirdi. Halk oyunları ve yağlı güreş gösterisi ile fetih kutlamaları sona erdi.