“Arkadaşım Diyabet Kampı” Diyabetli çocukların ellerinde dövizlerle yürüyüşü ile sona erdi. Diyabetli şeker hastası çocukların eğitimi ve sağlıklarının iyileştirilmesi amacıyla 1997’den beri İznik’te, DSİ tesislerinde kamp düzenleniyor.
Bu yıl 23-29 Temmuz 2017 tarihleri arasında DSİ İznik tesislerinde başlayan “Arkadaşım Diyabet Kampı” dün sona erdi. Bu yıl ki kampa farklı illerden 10 -18 yaş aralığında 90 tip 1 diyabetli çocuk katıldı. Kampa daha sonra tip 1 diyabetli basketbolcu Alper Saruhan’da katılım sağladı. Diyabetli çocuklar, kamp sonunda İznik’teki tarihi yerleri gezdiler. Gezi sırasında diyabetle ilgili farkındalık yaratmak amacıyla tip 1 diyabetli çocukların tişörtleri ve ellerinde diyabetle ilgili dövizler taşıyarak Süleyman Paşa Medresesi’nden Ayasofya’ya yürüyüş gerçekleştirdiller.
Diyabetli Çocuklar Vakfı Başkanı Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Şükrü Hatun, “Arkadaşım Diyabet Kampı” diyabetli çocukların eğitim ve sağlıklarını iyileştirmek amacıyla 1997’den beri İznik’te, 2011’den beri de Diyarbakır’da düzenlenmekte. İznik’te yapılan kampımıza farklı illerden 10 -18 yaş aralığında 90 civarında tip 1 diyabetli çocuk katıldı. Yaşlara göre dağılımı yapılan grupların “Diyabet tedavisine genel yaklaşım”, “Diyabetle barışık olmak ve baş edebilmek”, “Tip 1 diyabet ve egzersiz”, “İnsülin pompa tedavisi ve yeni teknolojiler”, “Karbonhidrat, protein ve yağ sayımı”, “İnsülin dozlarının ayarlanması”, “Evde hiperglisemi ve Ketonemi yönetimi” konularında bilgilenmesi ve deneyim paylaşımının yapılması amaçlanmakta. Eğitimlerin mutfak atölyeleri, grup çalışmaları, oyun ve yarışmalarla pratiğe dökülerek kalıcı hale getirilmesi hedefleniyor. Eğitimlerin yanı sıra yüzme başta olmak üzere çeşitli spor, eğlence ve sanat aktiviteleri düzenlenmekte. Kampta 3 öğretim görevlisinin sorumluluğunda çocuk endokrinoloji uzmanları, Çocuk Sağlığı ve Çocuk Ruh Sağlığı hekimleri, diyetisyenler, diyabet hemşireleri, psikologlar, tıp, diyetisyenlik ve hemşirelik okulu öğrencileri, ve aktivite liderlerinden oluşan bir ekip 24 saat görev yapmakta. Ayrıca deneyimli diyabetli abi ve ablalar grup liderleri ve “rol model” olarak kampta 24 saat çocuklarla her anı paylaşmakta” dedi.