BAZİLİKA ARKEOLOJİK ÇALIŞMASI BAŞLADI

GÜNDEM, MANŞET

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin tarihi kültürel miras çalışmaları kapsamında İznik’te gerçekleştirdiği hava fotoğrafı çekimleri sırasında göl içinde görüntülenen ve dünya genelinde ‘2014 yılının en önemli 10 keşfi’ arasında gösterilen batık bazilikanın turizme kazandırılması için çalışmalara başlandı. Sualtı arkeologları balık adam kıyafetleriyle daldıkları İznik Gölü’nde bazilika çevresinde başka herhangi bir kültür varlığı olup olmadığını tespit çalışmalarına başladı. Batık bazilikanın dünyanın ilgisini çekecek önemli bir eser olduğunu belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, yapılacak özel düzenlemelerle göl içindeki bazilikanın vatandaşlar tarafından gezilebilir hale getirilmesi için farklı projeler geliştirileceğini söyledi.
Tarihi ve kültürel miras çalışmaları kapsamında kentin her köşesindeki tarihi eserleri bir bir ayağa kaldıran ve bu çalışmalar sonucunda da Bursa’nın UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmesini sağlayan Bursa Büyükşehir Belediyesi, merkeze yeni bağlanan ilçelerde de tarihi miras yatırımlarına hız verdi. Henüz Büyükşehir sınırlarına girmeden İznik üzerinde yapılan hava çekimlerinde göl içinde görüntülenen yaklaşık 1500 yıllık Batık Bazilika, Amerikan Arkeoloji Enstitüsü tarafından 2014 yılının en önemli 10 keşfi arasında gösterilmişti. Tüm dünyanın ilgisini çeken batık bazilikanın evrensel bir değer olarak turizme kazandırılmasını hedefleyen Büyükşehir Belediyesi, Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Mustafa Şahin koordinatörlüğünde çalışmalara başladı. Uludağ Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’ndeki sualtı arkeologları göl içindeki bazilika çevresinde başka bir kültür varlığı olup olmadığını belirlemek için bugün dalış yaptı. Prof.Dr. Mustafa Şahin’in yönettiği çalışmada balık adam kıyafetlerini giyen arkeologlar İznik Gölü’ne dalarak bazilika çevresinde tespit çalışmalarını gerçekleştirdi.

BAZİLİKA İÇİN ÖZEL PROJE
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de İznik Belediye Başkanı Osman Sargın ve ilçe kaymakamı Hüseyin Karameşe ile birlikte bazilika çevresinde başlatılan çalışmaları yerinde inceledi. Bursa’dan da önce başkent olan İznik’in Hıristiyan dünyası açısından da büyük önem taşıdığını, ilk konsülün toplandığı ve İncil’in 4’e indiği İznik’e büyük önem verdiklerini ifade eden Başkan Altepe, “Göl içinde yapılacak çevre düzenlemeleri ile burayı sualtı müzesi olarak Bursa’ya kazandırmayı hedefleniyoruz. Dünyanın ilgisini bu bölgeye çekecek özel bir proje hazırlamak istiyoruz. Gölün içinde kotu göl seviyesinin de altında ada gibi bir düzenleme ile bazilikanın vatandaşlar tarafından da gezilebilir olmasını istiyoruz. Bunun için de bazilika çevresinin cam duvarlarla sudan arındırılması başta olmak üzere farklı projeler üzerinde çalışıyoruz. Bu konuda üniversitemizin Arkeoloji bölümü de özveriyle çalışıyor. İznik’in turizm kenti hedefine en büyük katkıyı sağlayacak bir projeyi bölgeye kazandırmak istiyoruz” diye konuştu.
Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Mustafa Şahin de tamamı kendi öğrencilerinden oluşan 15 sualtı arkeoloğunun dalış yaparak göl altında tespitlerde bulunduğunu, göl dışındakilerle birlikte toplam 25 kişilik ekiple yoğun bir çalışma içinde olduklarını vurguladı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.