8 yıldır kapalıydı kapılarını ziyarete açıyor, işte o tarih..

GÜNDEM

Bursa’nın İznik ilçesinde restorasyon sebebiyle 8 yıldır kapalı olan İznik Arkeoloji Müzesi’nde çalışmalar tamamlandı. Müze 8 yıl aradan sonra kapılarını temmuz ayının ilk haftası kapılarını ziyarete açıyor. Adı İslam Eserleri olarak değiştirilen müze de Osmanlı dönemi İznik işi çiniler ile İslam eserleri sergilenecek.

Bursa’nın tek ulusal müzesi  olan ve restorasyon nedeniyle 8 yıldır kapalı olan İznik Müzesi temmuz ayının ilk haftası kapılarını ziyarete açıyor. Adı İslam Eserleri olarak değiştirilen müzenin açılışına Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’unda katılması bekleniyor.

İZNİK ÇİNİSİ VE İSLAM ESERLERİ SERGİLENECEK

Restorasyonun ardından teşhir salonlarının da hazırlandığı İslam Eserleri müzesinde 3 oda bir salon bulunmakta. Müze içinde Osmanlı ve Selçuklu dönemi İznik işi çok sayıda çini vitrinlerde yerini alırken, yine Osmanlı ve Selçuklu dönemine ait sosyal hayatla ilgili İslam eserleri bulunuyor.

ARKEOLOJİ MÜZESİ ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

İslam Eserleri Müzesi olarak hizmet verecek olan müzede bulunan 15 bine yakın arkeoloji eserleri de ilçenin güneyinde tarihi Kenişehir Kapı mevkiinde bulunan vakıflara ait araziye yapılacak. Binanın yapımı için projelendirmenin sürdüğü öğrenildi. Yeni yapılacak olan Arkeoloji müzesinde Yunan, Roma, Bizans ve Osmanlı eserleri sergilenecek. Bu eserler; sütun başlıkları, lahitler, kabartmalar, ambonlar, steller, yazıtlar, çörtenler, altın, bronz, gümüş sikkeler ve yine altın süs eşyalarından oluşuyor. Müzede İslam eserleri ile birlikte 15 bin 59 adet eser bulunuyor.

İZNİK MÜZESİ HAKKINDA

Sultan I. Murat’ın annesi Nilüfer Hatun’un anısına 1388 yılında imarethane olarak inşa edildi. 14. Yüzyıl Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden biridir. Osmanlı Mimarisinde ilk kez ters “T” planlı olarak yapılmış imarettir. Bina üç sıra tuğla bir sıra taş biçiminde inşa edilmiş olup zengin ve renkli bir taş ve tuğla işçiliğine sahiptir.

Yapı, kubbe ve tonozların örttüğü sütun ve payelerin taşıyıcı oldukları bir revakla başlar. Üzerinde kitabe bulunan bir kapı ile ana bölüme girilir. Ana bölüm, merkezinde bir aydınlatma feneri bulunan bir kubbe ile örtülüdür. Ana bölümden üzerleri birer kubbeyle örtülü yan mekanlara geçilir.

Nilüfer Hatun İmareti, Cumhuriyet döneminde değişik gereksinmeler için depo olarak kullanılmış ve 1960 yılında restore edilerek aynı yıl müze olarak ziyarete açılmıştır. Müzede İznik ve çevresinde toplanan prehistorik dönemden Osmanlı dönemine kadar olan çeşitli buluntular ile Ilıpınar, Roma Tiyatrosu, İznik Çini Fırınları kazılarında çıkarılan eserler yer almaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.