CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, İznik-Orhangazi otoyolu projesi için Çampınar Köyü yakınında kurulan taş ocağı şantiyesini incelediği sırada heyelan meydana geldi. O anlara tanıklık eden Sarıbal, “Eğer kepçe operatörü bunun olacağını hissetmeyip oradan ayrılmasaydı kamyon şoförü ile birlikte kayaların altında kalabilirlerdi. Kazılan alanda su yatağı var, orada su sızıyor. Üst tarafından da köy yolu geçiyor, çöker bu yol. Tedbir alınmalı” dedi.
CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, İznik-Orhangazi otoyolu projesi için Çampınar Köyü yakınında kurulan taş ocağı şantiyesini incelediği sırada heyelan meydana geldi. CHP İznik ilçe Başkanı Asiye Çalışkan ve yönetim kurulu ile birlikte o anlara tanıklık eden Sarıbal, kazılan alanda su yatağının bulunduğunu ve tedbir alınması gerektiğini söyledi.
“KÖY YOLU ÇÖKEBİLİR ÖNLEM ALINMALI”
İznik-Orhangazi otoyolu projesi için Çampınar Köyü yakınında kurulan taş ocağı şantiyesini incelediği sırada heyelana tanıklık eden Sarıbal, “Kazı belirli bir eğimle yapılmayıp 90 derecelik bir açıyla yapılmış. Orada çalışan kepçe ve kamyon neredeyse kayaların altında kalıyordu. Heyelana açık bir alan oluşmuş. üst tarafındaki köy yolu da çökme tehlikesiyle karşı karşıya önlem alınmalı” dedi.
“ÇIKARILAN MALZEME KALİTESİZ O YOL DA ÇÖKER”
Bölgede orman ve su yataklarının bulunduğunu ifade eden Sarıbal, “Taş ocağı nedeniyle çok sayıda çam ağacının kesildiğini görmekteyiz. Orman Bölge Müdürlüğü’nün buna nasıl izin verdiğini anlamış değilim. Üstelik, yol yapımında kullanılmak üzere çıkarılan malzemenin de ‘kalitesiz’ olduğu bildiriliyor. Bilgi aldığımız konunun uzmanları, çıkarılan bu malzeme ile yapılacak yolun ileride çökmeler yaşayacağını söylüyor” diye konuştu.
“SEL FELAKAETİNE DE NEDEN OLABİLİR”
“Buralara nasıl izin verliyor, kurumların görüşünü AKP iktidarı umursamıyor” diyen Sarıbal, “Bölge de su yatakları tıkanmış. Kazılan alan da resmen bir uçurum oluşmuş. İznik’in tabiatına zarar veren bir uygulama ile karşı karşıyayız. Karadeniz de bir felaket yaşadık. Bölge de ani bir yağış olursa, bu şekilde kayan bu kayaçlar daha hızlı kayacak. Hatta burası tamamen çökecek. Yağışla giden toprak ve taş su kanallarını tıkayacak. İlk baharda Bursa’da karşılaştığımız selle yeniden karşılaşmış olacağız. O nedenle doğal afetlere karşı riski doğru yönetmemiz gerek” ifadelerini kullandı.
“BÜYÜKŞEHİR YASASIYLA HİÇ BİR ŞEY YAPAMIYORLAR”
CHP iznik ilçe Başkanı Çalışkan’da, “Daha önce bu bölgede yaşanan sel felaketinde yine bu alana gelmiştik. Buradaki tehlikeyi yetkililerede duyurmuştuk. Büyükşehir Belediye yasası ile bir çok yetkileri elinden alınan muhtarlar artık köy sınırlarında yapılanlardan habersiz ve bir çok şeyi yapamaz durumda. Birileri kararlar veriyor; Gidin bu bölgeden taşınızı alın, bu bölgeden suyunuzu alın, veya bu bölge de madeninizi arayın diye kontrol dışı hareketlilik var. Bölgenin insanına sormadan, yapısını, dokusunu bilmeden çalışma başlatılıyor. İleride bunlar bize sorun yaratacak” dedi.