Artık farkına varın: Türkiye’nin 5’inci büyük gölü kuruyor!

GÜNDEM

Son zamanlarda İznik Gölü ve çevresinin doğal dengesi iyice bozulmaya başladı. Aşırı sulama, gölü besleyen kaynakların azalması, tarım ilaçları. İnsanların bıraktıkları çöpler yüzünden göl can çekişiyor. 1990 yılında Sit Alanı ilan edilen İznik Gölü yok olursa bir tarih de yok olacak! Durumun ciddiyetine sahip bir çok kişi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın harekete geçmesi için, dünyanın en güçlü sosyal imza platformu Change.org’da ‘İznik Gölü Yok Olmasın’ başlığı adı altında kampanya başlattı.

Fotoğraf: Metin Emre
Fotoğraf: Metin Emre

KORUMA BİRLİĞİ’NİN HAREKETE GEÇMESİ BEKLENİYOR

Türkiye’nin her yerinden ‘İznik Gölü Yok Olmasın’ çağrısı yapılırken, İznik Belediyesi ve Orhangazi Belediye’lerinin üyesi olduğu İznik Gölü Koruma Birliği’nin tatlı su havzası ve koruma altında olan İznik gölü için biran önce harekete geçmesini bekliyor. 2019 yılı meclis toplantısında, Başkanlığa Orhangazi Belediye Başkanı Bekir Aydın, Meclis 1’inci Başkanvekilliğine İznik Belediye Başkanı Kağan Mehmet Usta, Meclis 2’inci Başkanvekilliğine Emrullah Sözer, Kâtip üyeliklere ise Nurcan Polat ile Nimet Ercan seçilmişti.

Fotoğraf: Metin Emre
Fotoğraf: Metin Emre

DAHA DA KÖTÜLEŞECEĞİNİ SÖYLEMİŞLERDİ

İznik Gölü’nde 2017 yılında araştırma yapan İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi ve Dekanı Prof. Dr. Meriç Albay, İznik Gölü ekolojik ve biyolojik olarak tehdit altında olduğuna dikkat çekmişti. Albay başkanlığın da Gölün yüzeyinden dibine doğru oksijen, pH, iletkenlik gibi su kalitesi ile ilgili ölçümler yapan araştırma ekibi, kimyevi atıklarla İznik Gölü’nün zaman içerisinde daha da kötüleşeceğini ifade etmişlerdi.

Fotoğraf: Metin Emre
Fotoğraf: Metin Emre

DÜNYA’NIN EN GÜZEL GÜN BATIMI İZNİK GÖLÜNDE

Gün batımının en güzel görüldüğü günlerden biri olan ekinoks için İznik Gölünde 21 – 24 Mart tarihleri arasında İznik Ekinoks Festivali düzenleniyor. Gün batımı saatinde güneş, İznik’in karşı kıyısında bulunan Karsak Boğazı denilen mevkiden göle kavuşuyor. Dünya üzerindeki belirli göllerde nadiren görülebilen bu doğa olayı güneş suya değdiği an suyun içerisinde dağılıyor.

İZNİK GÖLÜ

İznik Gölü Marmara Bölgesinin en büyük, Türkiye’nin ise beşinci büyük doğal gölü olan İznik Gölü, tektonik bir tatlı su gölüdür. En büyükleri kuzeydoğudaki Karasu ve güneybatıdaki Sölöz olmak üzere, derelerin göle girdiği noktalarda küçük deltalar ve geniş sazlıklar oluşmuştur. Gölü besleyen derelerin gölle buluştuğu noktalarda küçük sazlıklar ve deltalar var. Gölün çevresi piknik sahaları, gezi alanları ve florası çok zengin bitki örtüsüyle kaplıdır. Garsak Deresi gölün fazla sularını 15 km uzaklıktaki Marmara Denizi’nde Gemlik körfezine ulaştırır. İznik Gölünün yüz ölçümü 310 km², doğu-batı doğrultusunda uzanan bu elips şeklindeki gölün uzunluğu 33 km, genişliği 12 km, çevresi 95 km’dir.

DESTEK OLMAK İÇİN TIKLAYIN!

1 Yorum. Yeni Yorum

  • Şaban ÇAKMAK
    3 Eylül 2020 10:23

    Yaklaşık 30 km doğuda bulunan Sakarya nehrinden kış aylarında İznik gölüne su takviyesi yapılacak olursa; İznik Gölü’deki su çekilmesinin önüne geçilebileceğini düşünüyorum. Zâten İznik’te Kıran Dere olarak bilinen Çerkeşli Köyü’nden İznik’e kadar olan mesâfede (takrîben 25 km lik) su kanalı hâlen mevcuttur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.