Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde 7,7 büyüklüğünde meydana gelen deprem felaketinin ardından Bursa için önemli açıklamalarda bulunan Bursa Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Engin Er, “Bursa’da yüzde 50’si mühendislik hizmeti almamış kaçak yapılaşma var. Bursa’da olası bir depremin büyüklüğü 7 olur. Bunu 1855 yılından biliyoruz. Bu fay hattı 168 yıldır uyuyor ve her geçen süre enerji birikimini attırıyor” ifadelerini kullandı.
Bursa Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Engin Er, Bursa depremine karşı uyarıda bulundu.
“BEKLEDİĞİMİZ BİR DEPREMDİ”
Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde 7,7 büyüklüğünde meydana gelen deprem felaketinin ardından önemli açıklamalarda bulunan Bursa Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Engin Er, “Bu bölge için beklediğimiz bir depremdi. Bir Kuzey Anadolu fay hattı ve Doğu Anadolu fay hattı var. En büyük depremlerin olduğu yerler bunlar” dedi.
“BURSA’DA YÜZDE 50’Sİ MÜHENDİSLİK HİZMETİ ALMAMIŞ KAÇAK YAPILAŞMA VAR”
Bursa içinde uyanık olunması gerektiğini belirten Engin Er, şöyle konuştu;
“Kentsel dönüşüme zaman kaybetmeden başlanması gerek. Bursa’da olası bir depremin büyüklüğü 7 olur. Bunu 1855 yılından biliyoruz. Kentsel dönüşüme biran önce ağırlık verilmeli fay hatları planları işlemeli. Denetim sistemi mutlaka yeniden gündeme getirilmeli. Bursa’da yüzde 50’si mühendislik hizmeti almamış kaçak yapılaşma var. 1855’te yaşanan depremin üzerinden uzun bir zaman geçti. Büyük depremlerin olma periyotları 500 yılda bir. Ancak kuzey anadolu fay hattında bu kadar bekleme süresi olmaz çünkü bu fay hattının hareketi doğu anadolu fay hattından daha fazla. Bursa’da 1855’te olan depremin fay hattı 168 yıldır uyuyor ve her geçen süre enerji birikimini attırıyor. Yani biz her gün bir depreme daha çok yaklaşıyoruz.”