Saadet Partisi’nden Mali Müşavirler Odasını ziyaret

EKONOMİ

Saadet Partisi Genel İdare Kurulu Üyemiz Selim Sait Terzioğlu, İl Başkan Yardımcısı Salih Gümüş, Hamza Gürsel, il yönetim kurulu üyesi Ali Yılmaz ile birlikte Mali müşavir odasını ziyaret ettiler.

Saadet Partilileri Oda sekreteri Yunus arabacı, üyelerden Fatih Arslan, Bünyamin Çolak, Melek Dönmez, Aziz Ok, Soner Duman ve Ayhan Karaşin karşıladı.

Saadet Partisi il başkan yardımcısı aynı zamanda Mali müşavir olan Salih Gümüş, İktidarın devreye aldığı Enflasyon Muhasebesi Uygulaması iş insanlarımızı, esnafımızı, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerimizi yakından ilgilendirmekte, doğrudan etkilediğini söyledi.

Gümüş, sosyal, ekonomik ve politik süreçleri 22 yıldır yanlış yöneten Ak Parti, “yoksulluk, yolsuzluk ve yasaklarla mücadele” edeceğiz diyerek giriştiği iktidar yolunda ülkemizin hiçbir yapısal sorununu çözemediği gibi sonuçta bu sorunlardan beslenir hale gelmiş bulunmaktadır. Popülist, maceraperest ve verimsiz politikalar neticesinde ülkemiz borç-faiz batağına saplanmış ve enflasyon sorunuyla insanımız mağdur, mahcup ve muhtaç hale düşürülmüştür.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek son dönemde “yeni vergi konulmayacak” ifadesini defalarca beyan etmesine rağmen Kara Deliğe dönüşen bütçe açıklarını kapatmak için KDV ve ÖTV gibi dolaylı vergileri arttırmış, Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) uygulaması getirmiş ve Vergi Cezalarıyla iş dünyası ve esnafımızın nefes alması zorlaştırılmıştır. Bunlar yetmezmiş gibi uygulamaya konulan yeni vergi uygulamalarından biri de Enflasyon Muhasebesi Uygulamasıdır.

Zaten enflasyon haksız bir vergidir. Toplumsal ve ekonomik konulara karşı duyarsız bir zihniyetin hazırladığı her açıdan belli olan ve önce iş dünyasını sonra da bütün vatandaşlarımızı etkileyecek olan bu enflasyon muhasebesi uygulaması da Tuzak Vergidir. “Oyun devam ederken ve hatta oyun bittikten sonra kuralların değiştirilmesidir ve kesinlikle yersizdir, tutarsızdır ve haksızdır”. İktidardakiler kendi hataları sonucu ortaya çıkan enflasyon ve bütçe açığı sorunlarını enflasyon muhasebesi uygulamasıyla iş dünyasına ve dolaylı olarak da vatandaşlarımıza yansıtmaya çalışmaktadır.

Bu süreçte Saadet Partisi olarak enflasyon muhasebesi uygulamasına karşı yapmış olduğumuz etkili muhalefet kısmen sonuç vermiş, Hazine ve Maliye Bakanlığı TOBB, MÜSİAD ve TÜRMOB yetkilileriyle 28.08.2024 tarihinde yapılan toplantıyla uygulama esaslarını yeniden düzenlenmek zorunda kalmıştır. İlgili meslek birliklerinin ve Saadet Partimizin itirazları neticesinde yapılan son düzenlemeyle 1,5 Milyon mükellef bu akıl dışı uygulamanın kapsamı dışına çıkarılmıştır. Ancak yine tebliğde eksikler söz konusudur, sorunların büyük kısmı sadece ertelenmiştir ve tepeden inmeci yaklaşım kendisini göstermeye devam etmektedir

Son düzenlemeye göre 2023 sonu itibariyle gelir tablosundaki brüt satışlar toplamı 50 Milyon TL’nin altında olan işletmelerin kapsam dışında tutulması dört açıdan yetersiz ve hatalıdır.

Enflasyon muhasebesi uygulamasıyla birlikte enflasyonun artmasıvergi ahlakının bozulması ve ekonominin daralması beklenmektedir. Enflasyon artacaktır çünkü yeni ve öngörülmeyen bir vergi şokunun fiyatlara yansımaması mümkün değildir.

Bu açıdan enflasyon muhasebesi uygulamasının akla, mantığa ve bilime uygun hiçbir yanı yoktur, yangına körükle gitmekten başka bir şey değildir. Sektör temsilcilerinin ve iş dünyasının feryadına rağmen 50 Milyon TL’lik bir ölçü koyulması ve sorunların ertelenmesi nedeniyle bu açıklama bir İMDAT Çağrısıdır ve bu yanlıştan acil olarak dönülmesi gerekmektedir.

Milli Görüş Hareketinin lideri ve Saadet Partimizin Kurucusu Prof. Dr. Necmettin Erbakan Hocamız, ülkemizin içinden geçtiği sürecin Siyonizm tarafından kurgulandığını her fırsatta dile getirmiş, Haim Nahum doktrinini işaret etmiştir: “aç bırakacaksın, işsiz bırakacaksın, borca esir edeceksin, dininden uzaklaştıracaksın, böleceksin (kutuplaştıracaksın), böldüklerini birbiri ile çarpıştıracaksın, yumuşak lokma haline getirip yutacaksın”. Ne yazık ki bu plan hala işletilmektedir. Türkiye her geçen gün borca daha da esir hale getirilmekte, gelir dağılımı adaletsizlikleriyle kutuplaştırılmaktadır. Türkiye’nin bu planı bozması şarttır.

En öz haliyle, Saadet Partisi olarak enflasyon muhasebesinin yıllık olmasını ve matraha dahil edilmemesini vurgulamak isteriz. Konuyla ilgili diğer çözüm önerilerimiz ek olarak sizlere verilecektir.

 

Çözüm Önerilerimiz;

  1. Akla, mantığa, vicdana ve bilime uymayan ve yapısal sorunları tetikleyecek olan yürürlükteki Enflasyon Muhasebesi Uygulaması durdurulmalıdır.
  2. Enflasyon muhasebesi matraha etki etmemeli ve vergi oluşmamalıdır.
  3. İsraf ve yolsuzlukla etkin mücadele edilmeli ve bütçe açıklarının temel nedeni olan verimsiz kamu harcamaları dizginlenmelidir.
  4. Enflasyonla üretim seferberliği ilan edilerek mücadele edilmeli ve piyasaların aksaklıkları giderilmelidir.
  5. Maliye politikalarında “yaptım oldu” anlayışı terk edilmeli, öngörülebilirlik sağlanmalıdır.
  6. Vergide adalet öncelenmeli, gelir dağılımında adaleti bozacak uygulamalardan kaçınılmalıdır.
  7. Enflasyonla etkin mücadele için vergi yükü azaltılmalı, maliyet enflasyonuna etki eden doğrudan ve dolaylı vergiler ile sosyal güvenlik oranları en aza indirilmelidir.
  8. Vergi mevzuatı sadeleştirilmeli, istisna ve muafiyetler kurala bağlanmalıdır.
  9. Kanun, tebliğ, sirküler, uygulama kılavuzu, web sayfasından duyuru metinleri ile vergi mevzuatının yönlendirilmesine son verilmelidir.
  10. Ceza! Ceza! Ceza! sloganıyla çıkılan yaygın denetimler yerine mali açıdan etkinlik odaklı ve yönlendirici denetimlere ağırlık verilmelidir.
  11. Enflasyonun ortaya çıkardığı sorunlara yönelik adımlar planlanırken Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odaları, Ticaret Odaları, İş İnsanları gibi paydaşların katılımı sağlanmalıdır.
  12. Yapılacak değişiklikler hakkında kamuoyu ve meslek camiası muhatap alınmalı, “bürokratik yaklaşım” ve “ben yaptım oldu” dayatmasından vazgeçilmelidir.
  13. Gelir İdaresi Başkanlığı sistemleri acilen revize edilmeli ve altyapıları güçlendirilmelidir. E-fatura, e-arşiv fatura, 5000-30000TL gibi portallar birleştirilerek süreç akışları aynı portal üzerinden yapılabilmelidir.
  14. Geçici vergi beyannamesinde bilanço eklenmesi talebinden vazgeçilmeli, bilanço düzenlemesi yılda bir defa olacak şekilde yılsonunda yapılmalıdır.
  15. Kağıt üstünde var olan ama uygulamada meslek mensupları için anlamı olmayan mali tatil, gerçek bir tatil olarak uygulanmalıdır.

Etiketler: , , , , ,

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.