Güvenlik sistemlerinin en yaygını olan kamera sistemlerinde genel olarak hep tüm sistemin özellikleri belirtilir. Kamera, kablo ve kayıt cihazı bir bütün olarak ele alınır ve bu şekilde incelemeler yapılır. Peki daha önce kameraların kendi içlerinden ası çalıştıklarını hiç düşündünüz mü ? Gelin bu kameraları hep birlikte inceleyelim.
Normal çekim kameraları, genel olarak bir gövde ve lensten oluşur. Fotoğraf çekmek için kullanılan kameralarda önemli olan gövdede bulunan teknik detaylardır. Ekranın kullanılabilirliği ve çekim teknikleri önemli etkendir. Lensler ise daha sonra kameralara ayrıca eklenebildiklerinden ayrı olarak lens seçimi yapmak daha mantıklıdır.
Kamera sistemlerinde kullanılan güvenlik kameraları ise biraz daha farklıdır. Gövde özelliği neredeyse hiç olmayan bu kameralarda önemli olan lensler ve bu lenslerin hareket kabiliyetleridir. Bu kameralar belirli bir kişi tarafından kullanılmadığından basit bir gövdeye oturtulan lensler bir hareket sensörüne monte edilir ve geniş çaplı görüntü elde edilmeye çalışılır.
Güvenlik kameralarında bulunan lensler çeşitli katmanlardan oluşur. Örneğin BLC, ışık dengelemekte önemliyken OSD kamera kullanımını etkiler. HLM ise ani ışık patlamalarında lensin zarar görmesini engelleyerek ışığı dengeler. WDR’nin görevi ise kontrastı dengelemektir.
Güvenlik kameralarında dikkat edilmesi gereken ana detay ise lensin zoom aralığıdır. Özellikle geniş alanlarda çekim yapması istenen kameralarda zoom desteği yüksek olmalı ve lens çözünürlüğü de buna göre ayarlanmalıdır. Bu şekilde uzaklığı ne olursa olsun tüm alanların gereken kalitede kayda girmesine ortam hazırlanmış olur.
Güvenlik sistemleri ve kamera sistemleri hakkında daha fazla bilgi için tıklayın