Marmara bölgesi’nin en önemli ormanlık ve doğal alanlarından biri olan samanlı dağlarında, Yuvacık RES projesi adıyla Türkiye’nin en büyük rüzgar enerjisi santralleri kuruluyor.
Bursa, Kocaeli ve Adapazarı illerini kapsayan projede, Bursa’nın İznik ilçesinde 6 türbin, Kocaeli‘nin Gölcük, Başiskele ve Kartepe ilçelerinde 79 türbin, Adapazarı’nın Pamukova ilçesinde 28 türbin olmak üzere toplamda 113 türbin kurulması planlanmaktaydı.
SAYI 113’TEN 53’E DÜŞTÜ
Proje, 2016 yılında Mogan-Güriş holding tarafından Türkerler holdingten satın alındı. Çed başvuru dosyasında toplam 113 olan türbin sayısı, Orman Bakanlığı‘nın itirazı sonucu 53’e düşürüldü. Bunun 5’i Bursa, 40’ı Kocaeli, 8’i Adapazarı sınırları içinde kalıyor. Kırıntı-Karatepe köyleri arasında planlanan enerji nakil hattının da daha kuzeye alındığı öğrenildi. Proje için 2011 yılında alınan “Çed gerekli değildir” kararı halen geçerli. Projeye, Kocaeli büyükşehir belediye başkanın da hoş bakmadığı öğrenildi.
Projenin yapılması planlanan bölgenin tamamı çok yoğun yaprak döker nemli ormanlarla kaplı. Bu yönü ile Marmara Bölgesinde Doğu Karadeniz coğrafi özellikleri gösteren mikroklimatik bir alanda. Bursa, Kocaeli, Yalova ve hatta İstanbul gibi merkezlere çok yakın olmakla birlikte halen görece el değmemiş flora ve faunası ile çok önemli bir yaban hayatı sahasıdır. Ayı, Vaşak, Yaban Kedisi gibi iri yırtıcı memelilerin ve kırmızı benekli alabalık ve karaleylek gibi ender türlerin hala yaşayıp yuvalanıyor olması, bölge doğasının önemini ve değerini tescil etmekte. Projenin bu etkenleri olumsuz yönde etkilemesinden endişe ediliyor.