Atatürk’ün İznik’e gelişi törenle kutlandı

MANŞET

Atatürk’ün İznik’e gelişinin 82. yılı anma törenleri sabah 10.30’da Hükümet konağı önünde yapıldı. Program ilk olarak Atatürk Anıtı önünde İznik Kaymakam V.Suat Seyitoğlu ve  İznik Belediye Başkanı Osman Sargın’ın çelenk sunumu ile başladı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından törenler 15 Temmuz 1935 yılında Atatürk’ün İznik’e geldiğinde bir müddet dinlendiği Belediye çay bahçesinde devam etti.

Atatürk’ün İznik’e gelişinin 82.’nci yılı anma törenlerine İznik Kaymakam V.Suat Seyitoğlu, İznik Belediye Başkanı Osman Sargın, Binbaşı Fırat Toprak, Belediye Başkan Yardımcısı Necati Tosun, Emniyet Müdürü Bedri Yaman, Milli Eğitim Müdürü Mevlüt Semerci, Halk Eğitim Merkezi Müdürü İsmail Ablak, Nüfus Müdürü Selma Yılmaz,  Kamu Kurum ve Kuruluşlarının temsilcileri, Siyasi Parti Temsilcileri, Okul Müdürleri, Belediye Daire Amirleri, Gaziler ve vatandaşlar katıldı.

Halk Eğitim Merkezi Müdürü İsmail Ablak’ın sunumuyla gerçekleşen programda günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Belediye Başkanı Osman Sargın yaptı.

Sargın konuşmasında “Saygıdeğer İznik’li hemşehrilerim. Bugün 15 Temmuz 2017. Bundan tam 82 yıl önce yani 15 Temmuz 1935 tarihinde Cumhuriyetimizin kurucusu M. Kemal Atatürk ilçemizi ziyaret etmiştir. Bundan 1 yıl önce bugün ise hain eller, bu ülke üzerinde oyun oynamak istemiş, ama bu aziz milletin kararlılığı, göğsünü tanka, tüfeğe siper etmesiyle bir 15 Temmuz Destanı yazılmıştır. Atatürk 15 Temmuz 1935 yılında Yalova’dan Bursa’ya giderken İznik’i ziyaret etmiş, 3 saate yakın bir süre İznik’lilerle beraber olmuştur. O gün İznik tarihi bir gün yaşamıştır. 1923 yılında yeni Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan ve aradan 12 yıl geçtikten sonra;  o tarihlerde nüfusu üç bini bile bulmayan, yolu-izi olmayan bu küçük kasabaya M. Kemal paşa neden gelmiştir. Hiç merak ettiniz mi? Kısacık yaşamı (57 yıl)  olağanüstü mücadelelerle geçen bu büyük insan, Anadolu’da onlarca il, yüzlerce ilçeye gidemezken İznik’i neden onurlandırmıştır? Bunun çok önemli nedenleri vardır. Birincisi; Tarihi çok iyi bilen Atatürk, İznik’in görkemli geçmişini de çok iyi bilmektedir. Ziyaret esnasında yanında bulunan prof. Afet İnan şehri gezmek için müsaade istediğinde Atatürk  “Hay hay gidebilirsin, fakat unutma ki, asıl İznik’i göremeyeceksin. Çünkü o toprağın altındadır” der. 1920’li yıllarda, idari bakımdan oradan oraya itilip kakılan İznik için, “sinesinde çok eski medeniyet eserleri taşıdığı için ilerde çok büyük bir turistik şehir olabilecek bu geniş ovalı, suyu bol kasabayı, keşke il merkezi yapabilsek!…” sözlerini söyler miydi?

İkincisi: Dört yıla yakın süren “Milli Mücadele”de İznik, konumunu bakımdan, İstanbul Hükümetleri’nin ve işgalci devletlerin her türlü tuzağına, baskısına, zulmüne rağmen daha işin başında tavrını Ankara’dan yana koymuş; yörenin ilk Kuva-i Milliye güçlerini oluşturmuş; İznik Müdafa-i Hukuk Cemiyeti ile siyasi mücadeleye atılmış,  İlk Meclis’e Halil İbrahim Ağa’yı ( Gürsoy ) seçip göndermiş, Yüzbaşı Hasan Tahsin Bey ( Demirel ) gibi İstiklal savaşı kahramanları yetiştirmiş, Büyük Ata’nın kendi deyimi ile (İznik Cephesi) düşmana kalkan olmuştur.

Atatürk’ün İznik’e gelişinin bir başka nedeni de şudur. Savaş sonrasında çağdaşlaşma mücadelesine atılan Türk Ulusu’nun ard arda gerçekleştirdiği Devrimleri yürekten destekleyen ve uygulayan yörelerden biridir İznik. Yine 1928 yılının büyük hareketi olan” Harf Devrimi”nin kabulüne Ankara’ya telgraf çekerek kutlayan ilk ilçelerden biri İznik’tir. Bütün yaşamını yurdun ve ulusun bağımsızlığına ve yücelmesine adayan Büyük Atatürk, ince düşünceli, kadir bilen biriydi. Barış Dönemi’nde de İzniklileri unutmadı. İznik’e gelişi bunun güzel bir örneğidir. Hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum” dedi.”

Törende Kadir Koyutürk İlkokulu 4.Sınıf öğrencisi Zehra Neva Altınbaş “Bir Tarihtir İznik” adlı şiiri okurken, yine Kadir Koyutürk İlkokulu 4.Sınıf öğrencisi Şakir Tuna Oruç’ta “Bayram Eder” adlı İznik Şiirini okudu.

Etiketler: ,

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.