Aydınlar sahası ÇED beklerken, Kirazlıyayla’da maden araması başladı

GÜNDEM

İznik’te meşe ormanları ile kaplı Aydınlar Dibek mevkiindeki bin 893 hektar alanda çalışmaların başlaması için Şehirçilik ve Çevre Bakanlığı’ndan ÇED raporu bekleniyor. Kirazlıyaylada ise Meyra Mühendislik, Proje ve Madencilik, Çinko ve Bakır çıkarmak için bölgede çalışma başlattı. Ağaçlar kesilmiş. CHP’li heyet İznik ve Yenişehir’de maden sahalarını inceledi.

Orhan Sarıbal

TOPRAKSIZ, SUSUZ, GIDASIZ YAŞANMAZ

CHP’li heyet maden sahalarını inceledi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal ve Bursa milletvekili Erkan Aydın, il başkanı Hüseyin Akkuş ve CHP İznik ilçe örgütü ile birlikte Aydınlar-Kirazlıyayla maden sahalarını incelediler. Sarıbal, “Doğa katliamının son kurbanı ise Bursa’nın doğa harikası İznik Gölü. İznik Gölü’nün hemen yanında iki maden ocağı için izin verildi. Biri şu anda faaliyette, biri ise bütün izinleri almış durumda” dedi.

YAKLAŞIK 5 BİN DÖNÜM ARAZİDE ARAMA İZNİ VAR

“Kirazlıyayla-Aydınlar bölgesinde çinko, kurşun ve bakır arama için bir firmaya izin verildiğini ancak daha faaliyetlere başlamadığını kaydeden Sarıbal, “Yaklaşık 5 bin dönüm arazide arama izni verilmiş ama ruhsatın bütünü 18 bin dönüme denk gelmekte. Yani 5 bin dönüm arazide arama işlemleri bittikten sonra 18 bin dönüme kadar çıkabilecek kapalı usulde çinko, kurşun ve bakır arayacaklarını söyleyen bu firma, bütün işlemleri tamamladığını söyleyerek, aşağı yukarı, uygulama aşamasına gelmiş” dedi.

2 MİLYON POSA İÇİN 35 DÖNÜM YER AYIRMIŞLAR

Firmaya Çevre Etki Değerlendirmeden (ÇED) muaf arama izni verildiğini belirten Sarıbal, hazırlanan rapordaki çelişkiler bulunduğunu belirterek, “İzin için bir rapor hazırlanmış. Raporda maden aranacak Alanın büyük bir kısmı orman. Çok az bir kısmı tarım alanı olarak belirtilmiş. Ama ne kadarı orman, ne kadarı tarım arazisi belli değil. 5 bin dönüm arazide 3 milyon ton toprakla oynayacaklar. Bunun 2 milyon tonu posa. 1 milyon tonu da rezerv içeren toprak. Kapalı yöntemle arama yapılacağı söylenmiş ve 35 dönüm posa yeri hazırlıyorlar. 2 milyon ton posa için 35 dönüm yer ayırıyorlar. Aşağı yukarı 2 dönüm de işletmenin yerine ayırıyorlar. Yani hedefledikleri rezerv ile ayırdıkları yer bir birine uymuyor. Bölgede incelemeler yaptık. Yöre halkıyla konuyu paylaştık. İl ve ilçe örgütümüzle, milletvekili arkadaşlarımızla, Türkiye’nin birçok yerinde yapılan çevre katliamının burada yapılmaması, katliama engel olmak için hep birlikte üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

KİRAZLIYAYLA DA MADEN FAALİYETE GEÇTİ

Daha sonra Yıldırım Kirazlıyayla bölgesinde çalışmaları süren ikinci maden ocağını da inceleyen Sarıbal, ağaçların kesildiğini, su sorunu yaşayan firmanın arama çalışmalarını yavaşlattığını ve firmanın su ihtiyacını İznik Gölü’nden karşılamayı planladığını aktardı. Yapılan maden arama çalışmalarıyla, dünyanın en güzel göllerinden İznik Gölü’nün tehdit edildiği vurgulayan Sarıbal, “Ne yazık ki ülkenin her yerinde toprak üstünü ve toprak altını talan ediyorlar. Bu bir rejim meselesi, bu kötülüklerin organize olmuş hali. Bu para şirketleri ile siyasilerin ilişkileriyle ortaya çıkmış kötülük düzeninin bir parçası. Bize doğamızı da bırakmıyorlar, suyumuzu da bırakmıyorlar hayatımızı da bırakmıyorlar. Asıl olan yaşamdır, hayattır. Altın, çinko, bakır, onlarsız yaşanır ama ormansız, topraksız, susuz ve gıdasız yaşanmaz” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.