Başkan iddia etti: Nikaia’nın mezarı bura da

KÜLTÜR - SANAT

İznik’te Roma döneminde “ölüler şehri” olarak bilinen Hisardere Köyü mevkiinde arka arkaya bulunan lahit mezarların ardından bir üçüncüsünün izine de defineciler rastlamıştı. 10 dönümlük aynı zeytin tarlasında bulunan Lahit mezar, müze yetkililerince 2016 yılında üzeri kapatılarak koruma altına alınmış. 2017 yılında da 1 milyon 50 bin TL’ye de kamulaştırılmıştı. Bugün o bölge de koruma altına alınan üçüncü lahit mezarın gün yüzüne çıkarılması için arkeolojik kazı çalışması başlatıldı.

ŞEHRİN İSMİ NİKAİA OLARAK DEĞİŞTİ

Makedonya Kralı Büyük İskender’in kumandanlarından General General Lysimakhos, M.Ö. 301’de General Antigonius’u mağlup ederek, şehrin “Antigonia” olan karısı Nikaia’nın ismiyle değiştirdi. O günden sonra Nikaia olarak anılan İznik’te bugün kazıların yapıldığı alanda kraliçenin mezarının da olabileceği düşünülüyor.

O BÖLGE DE OLABİLİR

İznik Belediye Başkanı Osman Sargın, Hisardere Köyü mevkinde ki Roma dönemi lahit mezarlığın da kraliçe Nikaia’nın da mezarının olabileceğini söyledi. Sargın, şöyle konuştu.
“Atatürk İznik’e geldiğinde, “Asıl İznik 5 metre yerin altında” der. Bugün İznik’in altı Roma Bizans, Selçuklu medeniyeti ile dolu. Hatta, milattan önceki dönemlere ait lahitler mevcut. Nikaia İznik’te yaşamış. Kraliçe olarak, muhtemelen mezarı İznik’te. Bugün ortaya çıkan bulgular orayı işaret ediyor. Bu muhtemeldir ki, belki bugün değil ama ilerleyen günlerde Nikaia’nın mezarı da kazı yapılan o bölge de çıkma ihtimali var. Çünkü, buraya kendi ismi verilmiş bir kraliçenin başka bir yerde defnedilmesi mümkün değil. Yüksek bir ihtimalle o mezar yine bu bölgede tahmin ediliyor. İnşallah bizim temennimiz bu kazılarla birlikte Nikaia’nın mezarının ortaya çıkarılması. Velev ki, çıkmazsa bile, biz bunu önceki dönem ki Turizm Bakanımız Mahir Ünal marifeti ile kamulaştırmasını gerçekleştirdik. Bunun temel amacı ileri de İznik’in lahit müzesine kavuşmasıdır. Bu müzenin olması ilçeye gelen yabancı turistleri de artıracaktır. Bugün kazılan yerde ki lahit mezar hakkında önemli bulguların olduğu söyleniyor. Lahitin olduğu zemin de mermer ve mozaik kaplı olduğu söyleniyor. İnşallah güzel bir eser çıkacağına inanıyorum.”


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.