İznik’te çıkan lahitlerin bulunduğu bölgenin ismi şaşırttı. Hisardere yolu üzerindeki tarlanın aslında Roma döneminde Yunanca (Nekropolis) yani “Ölüler Şehri” olarak bilindiği ortaya çıktı.
Definecilerin uğrak noktası olan bölgenin adının Nekropol (Nekropolis) ölülerin defnedildiği, Yunan geleneğinde Nekropolis ölüler şehri olarak bilindiği öğrenildi. Aynı zamanda İznik’in M.Ö. I.yüzyılda Roma’ya bağlı Bitinya bölgesi olduğuna işaret ediliyor.
Daha eski tarihte ve 2015-2016 yıllarında aynı zeytinlikte 3 lahit mezar daha ortaya çıkarılarak müze müdürlüğünün bahçesine taşınmıştı. Toprak altından çıkarılan lahit mezarların her birinde aynı ortak özellik mevcut. Eros ve Herkül kabartma figürler. Aynı zeytinlikte bulunarak, bugün müze bahçesinde sergilenen lahit mezarların yaşının bin 800 ile 2 bin yıllık tarihe sahip oldukları öğrenildi.
O BÖLGE ÖLÜLER ŞEHRİ
Definecilerin uğrak noktası olan bölgenin adının Nekropol (Nekropolis) ölülerin defnedildiği, Yunan geleneğinde nekros-polis ölüler) şehri olarak belirtildiği öğrenildi. Aynı zamanda İznik’in M.Ö. 1. yüzyılda Roma’ya bağlı Bitinya bölgesi olduğuna işaret edilmekte.
İŞÇİLİK KUSURSUZ
Takriben 5-7 ton ağırlığında bulunan lahitler, işleniş sanatına bakıldığında dönemin taş işçiliğinde gelinen mükemmeliyeti gösteriyor. Son derece yüksek kapartmaya sahip figürler heykelimsi özellik taşıyor.