İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, “Türkiye’nin gündeminde erken seçim tartışmalarının yaşanmasından taraf değilim. Her fırsatta söylüyorum. Erdoğan’ın yeniden Cumhurbaşkanı seçilmesinin önünü açacak tartışmaların güncellememesi, O’nun iştahının kabartılmasına vesile olabilecek adımların atılmaması lazım” dedi. AK Parti Kongresi’nde İYİ Partili eski isimlere rozet takılması sorulan Dervişoğlu, “Aldıkları oya ihanet edenlerin yeri, demokrasiye ve demografiye ihanet edenlerin yanıdır. Hiçbir kuşkuya yer yoktur ki, tencere yuvarlanmış kapağını bulmuştur” yanıtını verdi.
İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’i ziyaret etti. CHP Genel Merkezi’ndeki görüşmede İYİ Parti Genel Sekreteri ve Antalya Milletvekili Uğur Poyraz, İYİ Parti TBMM Grup Başkanvekili ve Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez ve İYİ Parti İstanbul Milletvekili Cihan Paçacı da yer aldı. Dervişoğlu ve Özel, görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenledi.
Türkiye’nin bütün meselelerini kısa bir zaman dilimi içerisinde ele aldıklarını belirten Dervişoğlu, “Önümüzdeki dönemlerle ilgili yapılacak ve yapılması gereken muhtemel şeyler üzerinde karşılıklı görüş alışverişinde bulunduk. Çok verimli bir görüşme olduğunu ifade edebilirim. Türkiye’nin önünde bulunan sorunların aşılabilmesi için bazı alanlarda ortak hareket edebilme etme imkanı üzerinde de elbette ki değerlendirmelerde bulunduk. Türkiye’yi içinde bulunduğu zorluktan çıkarıp aydınlık ufuklarla buluşturabilecek yol haritası üzerinde de kısa da olsa karşılıklı değerlendirmelerimiz oldu.” dedi.
Misafirperverliğinden dolayı Özel’e teşekkür eden Dervişoğlu, konuşmasının ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
“Erdoğan’ın iştihanın kabartılmaması lazım”
Erken seçim tartışmaları sorulan Dervişoğlu, “Erken seçime bakışımı daha önceki konuşmalarımda dile getirmiştim. Türkiye’nin gündeminde bugün bir erken seçim tartışmasının yaşanmasından taraf değilim. Her fırsatta söylüyorum. Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın yeniden Cumhurbaşkanı seçilmesinin önünü açacak tartışmaların güncellememesi, O’nun iştahının kabartılmasına vesile olabilecek adımların atılmaması lazım. Erken seçim konusunda bu zamana kadar söylediklerimin bugün de geçerli olduğu kanaatini taşıyorum.” dedi.
“Erdoğan siyasi entrika yöntemlerinden yararlanabilir”
AK Parti Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş’ın ‘seçim takvimi’ çıkışına işaret eden Dervişoğlu, “Bize göre o erken seçim değildir. İYİ Parti olarak öyle bir takvimin yaşama geçirilmesine onay vermeyeceğimizi ifade ediyoruz. Tayyip Bey’in iştahından bahsettim. Anayasa’ya bağlı bir değişiklik üzerinden adaylığının söz konusu olması ya da Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde erken seçim kararıyla aday olmasının önünün açılmasıyla alakalı olarak Tayyip Erdoğan’ın bütün siyasi entrika yöntemlerinden yararlanabileceği endişesi taşıyorum. O sebeple Sayın Erdoğan’a bu fırsatı vermemek lazım.” şeklinde konuştu.
Erdoğan’ın “muhalefeti dönüştürme görevimiz” çıkışı
Erdoğan’ın AK Parti kongresinde “Türkiye 100 yılını inşa ederken, muhalefeti dönüştürme görevimizi de adım adım yerine getirmekten kaçınmayacağız” dediğini aktaran Dervişoğlu, “Sayın Özel ve ben muhalefetin baş aktörlerinden ikisiyiz. Dolayısıyla Recep Tayyip Erdoğan’ın kurduğu tuzaklara düşmemize hem tecrübemiz hem Cumhuriyet’e olan bağlılığımız hem de demokrasiye olan bağlılığımız manidir. Bu iki siyasi aktörün varlığını nazara itibare almasını da temenni ediyorum. Muhalefetin içini dizayn etmeye yönelik atmaya kalkıştığı adımlara; demokrasiye olan, Cumhuriyet’e olan, Atatürk’ün ülkü ve ilkelerine olan bağlılığımız zaten karşı çıkmak için yeterlidir” diye ekledi.
İmamoğlu hakkında sahte diploma soruşturması
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında başlatılan sahte diploma soruşturması hatırlatılan Dervişoğlu, “Yine iştah üzerinden bakacağım. Çünkü Sayın Ekrem İmamoğlu, Tayyip Erdoğan’ın doğal rakiplerinden biridir. Siyaseten onun önünü kesebilmek adına tüm yöntemlere kalkışacağını, her şeyi kullanmaya tevessül edeceğini -ki yargı buna dahildir. Buna da demokratik teamüller ve gelenekler çerçevesinde İYİ Parti olarak karşı duracağımızı ifade etmek isterim. Ama Tayyip Erdoğan’ı kötü huylarından vazgeçirebilmek çok mümkün olmuyor. Onun için demokrasiyi, demokrasinin ortaya çıkardığı fazilet faktörünü çok dikkatli bir biçimde yaşama geçirmek, Tayyip Erdoğan’ın kabaran iştahının kapatılması için bizim açımızdan önemli” şeklinde konuştu.
AK Parti kongresindeki katılımlar
AK Parti Kongresi’nde İYİ Partili eski isimlere rozet takılması sorulan Dervişoğlu, “Adalet ve Kalkınma Partisi’nin listelerinde yönetici olarak seçilmiş milletvekillerinin biri hariç tamamı aylar öncesinde partimizden ayrılmış insanlardır. O dönem ayrılışları ile alakalı değerlendirmede bulunurken de olumsuz herhangi bir bayanı dile getirmedim. Ben her zaman özen gösteririm. Çünkü siyasi partilere mensup insanların, seçildikleri partiye verilmiş oylarla Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görev deruhte ettiklerini ifade ettim. Bazı ayrılıkların bizim açımızdan bakıldığında özgürleşme olarak tanımlanması muhtemeldir. Ama ortaya çıkan algıya baktığınızda o arkadaşlar Adalete ve Kalkınma Partisi’ne dün katılmış gibi gösteriliyor” dedi.
“Tencere yuvarlanmış kapağını bulmuştur”
“Demokrasilerde vatandaşın kullandığı oy namustur. O namusu koruyacak olan da siyasetçinin namusudur.” diyen Dervişoğlu, “Benim kimsenin siyasi namusundan mesul olmadığımın öncelikle bilinmesini isterim. Bunu altını çizerek söylüyorum. Ayrıca aldıkları oya ihanet edenlerin yeri, demokrasiye ve demografiye ihanet edenlerin yanıdır. Hiçbir kuşkuya yer yoktur ki, bir bakış açısıyla tencere yuvarlanmış kapağını bulmuştur. Ayrıca bu ben de hiçbir rahatsızlık yaratmaz.” ifadesini kullandı.
Dervişoğlu şöyle devam etti:
“Bu sorunuzu bir başka yönüyle ele aldığımızda, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin insan kaynakları noktayı nazarından bir değerlendirmede bulunma ihtiyacı hasıl oluyor. 25 yıldır Adalet ve Kalkınma Partisi’ne emek verenlerin, partinin Merkez Karar Yönetim Kurulu’na seçilenlere nasıl baktıkları da benim açımdan ziyadesiyle önemlidir. Siyasi sığınmacı çadırına döndürülmek istenmesi hususuna, benden çok Adalet ve Kalkınma Partisi’ne 25 yıldır emek verenlerin cevabı önemlidir. Kamuoyu da bunu merak etmektedir. Adalet ve Kalkınma Partisi’nin insan kaynakları tükenmiş, İYİ Parti’den istifa etmiş, Adalet ve Kalkınma Partisi’ni siyasi bir sığınma çadırı olarak görenlerin orada yer bulmuş olmaları hali, benden daha çok Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı’nın ve Adalet ve Kalkınma Partisi’ne bu zamana kadar emek sarf edenlerin cevabını aradığı bir soru olsa gerektir”