Diş Beyazlatma Tedavisi Sağlıklı mı?

YAŞAM

Sürekli ve aşırı çay, kahve tüketimi, sigara kullanma alışkanlığı, gebelik döneminde ya da bebeklikte kullanılan bazı antibiyotikler, süt dişine dair iltihaplanmalar, daha önce yaptırdığımız dolgular; zamanla dişlerimizde sararmalara ve renk değişimlerine neden olabiliyor.

Bazı kişilerde de genetik olarak, dişte sararmalar ve koyuluk görülebiliyor. Diş hekimi tarafından yapılan diş beyazlatma işlemi ile kişinin dişlerindeki sarılıktan ve renk değişikliklerinden kurtulabilme, daha sağlıklı, estetik ve beyaz görünen dişlere kavuşabilme şansı bulunuyor.

Diş Beyazlatma Nasıl Yapılır?

Diş beyazlatma işlemi esnasında diş minesindeki renk koyulaşmalarını, değişikliklerini ve sararmaları gidermek amacıyla genellikle diş hekimleri, peroksid içerikli jeller kullanıyor.

Beyazlatma işlemi öncesinde ise diş hekimi tarafından hastaya detaylı bir şekilde diş taşı temizliği yapılıyor.

Ardından beyazlatma işlemine hazırlık olarak hastanın diş etleri koruyucu bir tabaka ile kapatılıyor. Hasta dişlerinin üzerine peroksid içerikli jelin sürülmesi ile diş beyazlatma tedavisi başlamış oluyor.

Bu işlemden sonra hastanın dişlerine yaklaşık 20 dakika boyunca beyaz ışık veriliyor.

Yeterli beyazlatmanın elde edilemediği durumlarda bu işlem birkaç sefer tekrar edilebiliyor.

Beyazlatma İşleminin Dişlere Zararı Var mı?

Diş beyazlatma işlemi, klinikte bir diş hekimi tarafından yapıldığında dişlere herhangi bir zarar vermiyor. Aksine dişlerin daha çekici, güzel ve sağlıklı görünmesini sağlıyor.

Lakin bazı kişilerde tedavi sonrasında dişlerde sıcak ve soğuğa karşı kısa süreli hassasiyet gelişebiliyor.

Hastanın dişlerini beyazlatmak adına piyasada denetimsiz bir şekilde satışa sunulan, içeriğinde dişlere zarar verebilecek maddeler bulunan diş beyazlatıcı ürünleri hekimden onay almadan kullanılmaması gerekiyor.

Aksi halde kontrolsüz ve bilinçsiz bir şekilde kullanılan bu ürünler; dişlerde ve diş etlerinde bazı problemlere yol açabiliyor.

Kimlere Uygulanabilir?

Diş beyazlatma işlemi; 18 yaşını doldurmuş tüm yetişkinlere uygulanabiliyor. Lakin kanser tedavisi görmekte olan hastalara, ciddi anlamda diş eti rahatsızlığı bulunanlara, dişlerinin minesinin yüzeyinde defekt bulunan kişilere bu işlemin uygulanması, birtakım sakıncalar doğurabiliyor.

Bununla birlikte hamilelere de diş beyazlatma işlemi önerilmiyor.

Tedavi Sırasında Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar Nelerdir?

Hastanın tedavi boyunca sigara, çay, kahve, şarap, meyve suyu, kola gibi dişleri renklendiren ve dişlere zarar veren asitli ve renklendirici içeren içecek ve gıda tüketiminden muhakkak kaçınması gerekiyor.

Beyazlık Ne Kadar Kalıcıdır?

Hastadaki diş rengi değişikliklerinin ve sararmaların yanlış beslenmeden kaynaklandığı durumlarda tedavi sonrasında aynı besinlerin tekrar tüketimi, diş rengi kararmalarını ve sararmalarını tetikleyebiliyor.

Bu yüzden kalıcı bir beyazlık elde etmek isteyen kişilerin beslenmelerine, hangi besinleri tükettiklerine maksimum özen göstermeleri gerekiyor.

Beyazlatma işlemi sonrasında hasta dişlerinin tekrar ne zaman koyulaşacağı ya da sararacağı; kişiden kişiye değişebiliyor.

Koyulaşma ve sararmalar gözlemlendiğinde pekiştirme seansları yapılabiliyor.

Dişteki renk değişikliklerinin antibiyotik kullanımından kaynaklandığı durumlarda dişlerde beyazlık elde etme, biraz daha zor olabiliyor.

Koyulaşma ve sararmanın hasta diş yapısının bir sonucu olduğu vakalarda ise nadir de olsa tedaviden istenilen sonucun alınamaması söz konusu olabiliyor.

Kaynak: http://www.adadent.com.tr/dis-beyazlatma

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.