Kamu ihale uzmanı olarak görev yapacak olanların bazı sınavlardan başarı ile geçmesi gerekmektedir. Bu tür bir görevde çalışabilmek için ayrıca Hukuk Fakültesi ya da İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinden mezun olmak da gerekir. KPSS sınavından en az 80 puan alan adaylar daha sonra da iki aşamalı bir kurum sınavına katılmak zorunda kalır.
İhale uzmanı olarak atanacak kişiler ihaleye yönelik tekliflerin hazırlanması ve ihale ile ilgili olarak analizlerin yapılması gerektiğinde çalışma yapan kişilerdir. Kamu ihaleleri kamusal alanda ortaya çıkan ihtiyaçların giderilebilmesi için açılmaktadır.
Kamunun ihtiyacı olan mal ve hizmet alımları ya da yapım işleri için kamu kurumu kaynakların etkin ve verimli kullanılması için ihale açar. İhaleye katılım sırasında koşulları sağlayanların iştirakinden söz etmek gerekir.
Kamu İhalesi
Kamu ihalesi açılırken çeşitli usullerden yararlanılmaktadır. Bunlardan biri açık ihale usulü olurken bu ihaleye isteyenler katılabilmektedir. Belli istekliler arasındaki ihale usulü ise iki aşamalı olurken bir uzmanlık ister.
Pazarlık usulü ihale uygulaması da iki aşamalı olurken olağandışı durumlar söz konusu olduğunda bu uygulamadan yararlanılabilmektedir. Kamu ihaleleri açılacağı zaman bunu kurum yetkilileri yapar. Duyurunun ardından da koşulları sağlayanlar arasında ihale gerçekleştirilir.
Kamu İhale Davaları
Kamu ihale davaları ihalelere ilişkin herhangi bir şüphe oluştuğunda açılır. Katılımcılarla ilgili ortaya çıkabilecek şaibeli durumlarda öncelikle şikâyet aşaması geçilmelidir. Kuruma yapılacak şikayetlere kurumun yasal süresi içerisinde cevap vermesi gerekir.
Olumsuz cevap alındığında ya da cevap verilmediğinde bu durumda taraflar Kamu İhale Kurumu’na itirazen şikâyeti gerçekleştirmek zorundadır. Bu süreç tamamlanmasına rağmen istenilen sonuçların alınamamış olması durumunda ise yargı yoluna başvurma hakkı bulunur.
Kamu ihale hukuku kamu ihaleleri ile ilgili olarak ortaya çıkan uyuşmazlıklarda yararlanılan hukuk yoludur. İtirazlara gereken cevabın verilmemesi ya da olumsuz yanıt alınması durumunda tarafların dava açma hakkı bulunur.
Bu durumda da idare mahkemeleri aracılığı ile hizmet verilir. Hukuk kuralları toplumsal yaşamın her alanında ihtiyaç duyulan kaideleri içinde barındırır.
4734 sayılı kamu ihale kanunu kapsamında kanun koyucu gerekli kuralları belirlemiştir. 4735 sayılı kanun maddesi ise Kamu Sözleşmeleri Kanunu olarak adlandırılmaktadır. Kamu hakları korunacağı zaman bu kanun maddeleri devreye girmektedir.
Kamu ihaleleri sırasında oluşabilecek suiistimallerin önlenmeye çalışıldığı görülür. Bunu sağlamanın yolu ise hukuk kurallarıdır. Kamusal alanda ortaya çıkan ihtiyaçlar için açılan ihalelerle ilgili bir dava açılması gerektiğinde Kamu İhale Kurumu kararını tebliğ ettikten sonra 60 gün içerisinde dava açılabilmektedir. Kamu ihaleleri ile ilişkin olarak bir dava açılacağı zaman idare mahkemesi aracılığı ile bu işlemler yapılır.
Kamu ihalelerin analizleri ya da teklif mektupları ile ilgili olarak çalışma yapacak olan kişiler ise kamu ihale uzmanı olarak adlandırılır. İhale uzmanı olabilmek içinse bazı koşulların sağlanması gerekmektedir.
Kamu ihale uzmanı olan kişilerin yetkinlik sahibi olduğu görülürken bu kişiler çeşitli eğitimlerin ve bir dizi sınavların ardından ihale uzmanı olarak çalışmaya başlamaktadır. İhalelerin sonuçlarının analiz edilmesi ye da teklif mektuplarının hazırlanması gibi görevleri olan uzmanların geniş bir çalışma alanı bulunur.