İznik’in Aydınlar köyünde meşe ormanları ile kaplı bin 893 hektar alanda çinko, bakır, kurşun çıkarılacak. Özellikle kurşun su kaynaklarını ve İznik gölünü kirletecek. Alanda bulunan 750 bine yakın meşelik ormanda ise ciddi tahribatlar yaşanacak. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı madene 9 nisan da ruhsat verdi. Çalışmaların başlaması için ÇED raporu bekleniyor. CHP İznik ilçe teşkilatı alanda incelemelerde bulundu.
MEŞE ORMANLARI VE SU HAVZASI ÜZERİNDE
Bakanlık, Ankara merkezli Ergüden Madencilik Hayvancılık İnşaat Tarım Sanayi ve Ticaret Limited Şirketinin başvurusunu 9 Nisan da onaylayarak, Bursa’nın İznik ilçesi Aydınlar köyü Dibek mevkiine maden ocağı işletme ruhsatı verdi. Şirket, tamamı meşe ormanlarından oluşan bin 893 hektar alanda 7 yıl süreyle maden çıkaracak. Açılacak olan maden ocağı Aydınlar köyünün su havzası üzerinde yer alıyor.
ÇED SÜRECİ BEKLENİYOR
Maden ocağının ÇED süreci duyurusu, 24 temmuz da Bursa Valiliği Çevre ve Şehircilik il Müdürlüğü’nün resmi internet sitesinden yayımladı. Duyuru da, “Bursa ili İznik, ilçesi Aydınlar Mahallesi, AR 201900441 Numaralı Saha mevkiinde ki Ergüden Madencilik Hayvancılık İnşaat Tarım San. Ve Tic. Ltd. Şti. tarafından yapılması planlanan Çinko -Kurşun -Bakır Ocağı projesi ile ilgili olarak Bursa Valiliğimize sunulan P.T.D. Dosyası Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği’nin 16. maddesi doğrultusunda incelenmiş ve projeye ilişkin ÇED süreci başlamıştır. İlgililere ve kamuoyuna duyurulur” denildi.
MUHTARLIK VE YEREL YÖNETİMLER KARŞI
Aydınlar köyü muhtarı Mehmet Kule, başta köy halkı ve yerel yöneticilerin madene karşı olduğunu söyledi. Muhtar Kule, “Köyümüzün bulunduğu alan 1. derece tarım arazisi statüsünde. Madenin olduğu saha meşe ormanları ile kaplı. Üstelik o bölgede köyün su havzası bulunmakta. Bakanlık, muhtarlığımızdan ÇED için görüş istedi. Gerekli raporu hazırladım. Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Jandarmaya verdim. Önümüzdeki günlerde Çevre ve Şehircilik il müdürlüğüne de vereceğim” dedi.
İZNİK GÖLÜ DE TEHLİKEDE
CHP İznik ilçe başkanı Sadullah Eşiyok ve CHP Bursa Büyükşehir Belediyesi Meclis üyesi Asiye Çalışkan, Maden ocağının yer aldığı ormanlık alanda incelemelerde bulundu. Eşiyok, ” Bulunduğumuz alanda binlerce meşe ağacı bulunuyor. Yeni bir Kaz Dağları faciası istemiyoruz. Madene üstelik İznik gölünden pompalarla su basılacağı iddia ediliyor. İkisine de zarar gelmesini istemiyoruz” diye konuştu.
BAKIR VARSA ALTIN DA VARDIR
Meclis üyesi Çalışkan’da, “İznik halkına ve köylerimize sesleniyorum. Herkes Aydınlar köyünde açılacak olan maden ocağına karşı sesini yükseltsin. 2 bin hektara yakın bir alanda bakır, çinko, kurşun çıkarılacak. Belkide altın da aranacak. Bakırın olduğu yerde altın da olur. İznik’in ormanlarına ve gölüne vurulacak darbe turizme de vurulmuş olacak” dedi.
MTA’NIN MADEN HARİTASINDA YER ALMIYOR
Maden Teknik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün resmi internet sitesinde yer alan “Türkiye Maden Yatakları Haritaları’nda” İznik ve Yenişehir bölgesinin bakır, çinko ve kurşun yataklarına sahip olmadığı görülüyor.