Ekonomisi bozulan köylü, 50 yıl öncesine döndü. Para yapmayan ürün, temel ihtiyaç takası oldu. Cüzdanı boş olan köylü üretici, 50 yıl öncesinin alışveriş ticaretine geri döndü. Köylü vatandaş, temel ihtiyaçlarını karşılayabilmek için yetiştirdiği ürünü diğer bir ürünle takas ediyor. İznik’te de bu durum aynı.
Hakan İmir 30 yıllık, İrfan Sokullu ise 15 yılık esnaf. Ayakkabı ve tişört satan iki esnaf. Halk pazarlarında tezgah açıyor. Olmadığı günler köylere gidiyor, tezgah açıyorlar.
“ESKİYE DÖNÜYORUZ”
Köylü bitmiş diyen her iki esnaf, “ürüne karşılık ürün teklifi var” diye konuştular. Elimizde ki ürünü paraya dönüştüremiyorsak, karşılığında başka bir ürün teklifi ile karşılaştıklarını ifade eden İmir, “Kalabalık bir aile ise 5-6 çift ayakkabı alıyor. ‘Param yok, bunu yetiştirdiğim ürün ile takas yapalım’ diyor köylü amcam, ne yetişiyorsa artık. Onu alıyoruz. Fındık, Zeytin, Zeytin yağı, Kavun, Ceviz, Yumurta. Atıyorum bu gün zaytinin kilosu ne kadar, ayakkabı satış fiyatı ile karşılaştırıp o kadar kilo zeytin alıyor bizde onu başka bir yerde satıyor. Yada eşe dosta veriyoruz. Köylü vatandaş gerçekten bitmiş. Bu bunu apaçık göstermekte. Eskiye dönüş var” dedi.
“AL BUĞDAYI VER UNU”
“Köylü de para bitti. Tıkandı. Nefes alacak hal kalmadı diyen Sokullu, “Al buğdayı ver unu misali ‘al gülüm ver gülüm’ dönemi başladı. Artık, takas yapar hale geldik. Köylü bana geliyor peynir veriyor, ben ona penye veriyorum. Bu böyle gitmez. Kanayan yaraya çare bulmak lazım. Resmen eskiye döndük” dedi.