“Kredi kullanmadık, bundan sonra da kullanmayacağız”

GÜNDEM

Marmarabirlik Düğün Salonun da gerçekleşen mali kongre, Saygı duruşu ve İstiklal marşı okunmasının ardından gündem maddelerin okunması ve ortakların oylarına sunulmasıyla başladı.  12 gündem maddesi de ortakların oy birliği ile onaylandı.

İznik Zeytin Tarım Satış Kooperatifi 2017-2018 yılı olağan mali genel kurulunu yaptı. Kongrede günden maddelerinin tamamı oy birliği ile onaylandı. Bugün, Zeytin Kooperatifi düğün salonunda gerçekleştirilen genel kurula Marmarabirlik Başkanı Hidamet Asa, İznik belediye Başkanı Osman Sargın, Başkan Yardımcısı Mehmet Hıştıroğlu, Ak Parti İlçe Başkanı Halil İbrahim Gökbulut, Ak Parti İznik Belediye Başkan Adayı Kağan Mehmet Usta, MHP İlçe Başkanı Hüseyin Çetin katılırken 494 ortak ise genel kurulda hazır bulundu. Genel kurulun divan başkanlığına Kenan Zengin seçilirken katipliklerini ise Şakir Yıldız, Şemsettin Talan ve Ferruh Tuna yaptı.

İKİ YILDA BİR YAPILACAK

Genel kurulun 7. maddesinde olağan genel kurul toplantıların birleştirilerek yapılması konusu okunarak ortakların oylarına sunuldu. Oy birliği ile alınan kararla bundan sonra mali genel kurul 2 yılda bir yapılması kararlaştırıldı.

YÖNETİM KURULU HARCINA ZAM YOK!

Genel kurulun 10. maddesinde yönetim kurulu üyelerinin hakkı huzur ve harcırah bedellerinin belirlenmesi hususu idi. Bu madde için yönetim kurulu üyeleri önerge verdi. Verdikleri önergede aldıkları ücretin geçen senenin asgari ücreti olarak devam etmesini istediler. Yapılan oylamada ortaklar oy birliği ile karar verdi. Böylece yönetim kurulu üyeleri aldıkları harcırahlara zam yapılmasını istemediler.

BİR LİRA KREDİ KULLANMADIK

Genel kurulda konuşma konuşma yapan Marmarabirlik başkanı Hidamet Asa “Bugüne kadar 1 lira kredi kullanmadık. Bundan sonra da kullanayacağız” dedi.
Asa yaptığı konuşmada; Son 10 yılın en zor ürün alım kampanyasını geride bıraktık, faliyet bölgemizde 170 bin ton rekolte ortaklarımızdan rekolte beyan alımları yapıldı. 70,500 ton rekolte beyanı alındı. 12 Ekim’de alımlara başlandı. Marmarabirlik olarak 52 bin ton alım planı yapıldı. 30 Aralıkta ürün alım kampanyası sona erdi. İznik kooperatifi ortaklarımızdan 16,500 ton rekolte beyanı geldi. Kooperatifimiz ise 14.700 ton ürün alımı gerçekleştirdi. Alınan ürün bedellerinin %60’ı 15 günlük periyotlar halinde ödendi. Geri kalan %40 kısmının yarısı, 30 Ocak’ta ödenecek. Diğer %20 lik dilim ise Mayıs ayında ödenecek. Birlik imkanlarının el vermesi durumunda ve bedeller en kısa sürede ödenecektir” dedi.

150 MİLYON KREDİ ÇEKEBİLİRDİK

Asa, sözlerine şöyle devam etti. “Bazıları bu senede zeytin alsınlar, ürün bedellerini ödesinler de görelim diyordu” işte görüyoruz bu zor yıldan yüzümüzün akıyla çıktık. Buda Marmarabirlik’in gücünün göstergesidir. Geçtiğimiz yıl kampanya bitiminden 4 gün sonra ürün bedelleri ödendi. 2010’dan bu güne 1 lira kredi kullanmadık. Popilist yaklaşıp ürün bedelleri için 150 milyon kredi çekebilirdik. Faiz oranı %30’larda 150 milyon kredi çeksek, 45 milyon tl faiz öderdik. Asla kredi çekmeyeceğiz. Bu birliğin başına ne geldiyse kredilerden geldi.
Ürün alımlarını mukayese eden Hidamet Asa 2017 yılında 51,500 ton ürün alındı. 2018 yılında 51,500 ton ürün alındı. 2017 yılında 290 milyon tl bedel ödendi. 2018 yılında 352 milyon tl bedel ödendi. Böylece 62 milyon lira ortaklar daha fazla kazanmış oldu. İki yılda toplam 102 bin ton ürün alındı 642 milyon tl bedel ödenmiş olacak, eski parayla yarım katrilyondan daha fazla. Hatırlayacaksınız, 2004 yılında 159 milyon tl birliğin borcu silinmişti. 2010’da görevi devraldığımızda 43,5 milyon tl vergi borcu, 98,8 milyon tl ziraat bankasından çekilen kredi borcu vardı, eski dönemin 60 trilyon borcunu halen taksitler halinde ödüyoruz. 2010’dan bugüne 125 milyon tl yatırım yaptık, bir taraftan yatırım yaparken, diğer taraftan da 1 tl kredi kullanmadan ürün bedellerini ödüyoruz. Göreve geldiğimiz de, Marmarabirlik zarar eden bir kurumdu, bugüne kadar; hiç zarar etmedik, kar ettirdik, karlılığı da yatırıma dönüştürdük. İlk defa kar payı dağıttık, sizden daha çok ürün alabilmek için, 30 bin tonluk depolama tesisi yaptık. 1954 yılında kurulan Marmarabirlik tarihinde, ilk defa Türk Silahlı Kuvvetleri’ne zeytin satışını gerçekleştirdik, devamında;diyanet işleri başkanlığı, kredi yurtlar kurumu ve diğer resmi dairelere de ürün satışlarımız olacak, bununla ilgili girişimlerimizde devam ediyor.”

GÜBRE DAĞITIMINA BAŞLANACAK

“Ortaklarımız son dilim ürün alacaklarından mahsup edilmek üzere; gübre ve zirai ilaç alabilecekler, kimse mecbur değil, her zaman ortaklarımızın yanında olduk, geçtiğimiz yıl dap gübresi piyasada 95-100 tl satılırken, ortaklarımıza 78-79 tl’ye gübre verildi. Eylül ayında göz taşı 400 tl’ye satılırken Marmarbirlik’te 271 tl ‘ye satıldı böylece ortaklarımız kazandı.”

AFRİN OLAYINI YALAN

“1939 yılında çıkarılan zeytin üreticisini koruma kanunu sebebiyle; Türkiye’ye zeytin ithalatı yapılamaz. Ayrıca gemlik tipi zeytin sadece Türkiye’de yetişiyor. İznik’ten bazıları siyasileri yanlış yönlendirdi. Afrin’den 1 kg zeytin alınmadı. Peki bunu niye böyle yaptılar diyeceksiniz amaç üreticinin elindeki ürün ucuza almaktı bunu da başardılar. Sonuçta olan yine üreticiye oldu.
Bizim Afrin’den zeytin aldığımız ile ilgili belgesi olan varsa, ispat etsin. Tekrar söylüyorum; Afrin’den 1 kilo zeytin veya zeytinyağı aldığımız ispat edilsin, bugün istifa edeceğim.”

GELECEK DÖNEM HEDEFİMİZ

“2018 yılında 36 bin ton ürün satışı gerçekleştirildi. 524 milyon tl net ciro elde edildi. 2019 yılında, 40 bin ton ürün satmayı ve 600 milyon lira ciro elde etmeyi hedefliyoruz. 2023 hedefimiz ise 1 milyar ciroya ulaşmak.”

2009-2018 KARŞILAŞTIRILDI

“Özkaynaklar 2009: 111 milyon tl, özkaynaklar 2018: 435 milyon tl, aktif büyüklük 2009: 192 milyon tl, aktif büyüklük 2018: 540 milyon tl, satıştan net ciro 2009: 150 milyon tl, satıştan net ciro 2018: 524 milyon tl oldu.”

SOĞUK HAVA DEPOSU

“Geleceğimizin projesi olarak görüyorum. İlçemizde yetişen diğer ürünleri, zeytinde olduğu gibi sizlerden alıp satmayı hedefliyoruz. Tesis yapılmadan önce bütün ortakların görüşünü aldık, resmi kurum ve kuruluşlardan fikir aldık. Sivil toplum örgütleri ve siyasi partiler ile toplantılar yaptık. Tesiste sona doğru geliniyor fakat biraz gecikme yaşandı sebebi de imalatlar konusunda. Hata yapmak istemedik. Değerli ortaklarımız; bazı kişiler İznik’e yapılan soğuk hava deposunun fotoğrafını çekip, Mudanyalı muhaliflere servis edenler var. Yapılan bu hizmetlere karşı çıkan ve rahatsız olanları sizlere havale ediyorum. Geçmiş dönemde ortaklıktan çıkan, ortaklıktan atılanları geri kazanmak için af çıkardık Nisan 2019’da af sona erecek. Etrafımızdakileri bu adftan yaralanmaları için uyaralım. Değerli ortaklarımız görevde olduğumuz süre içinde, kuruma zarar vermeden, sizleri de mağdur etmeden, görevimizi sürdürmeye çalışıyoruz. Her zaman yanınızda olduk sizlere soruyorum; bugüne kadar neyi yapamadık söyleyin, önerileriniz bizim hedeflerimiz olsun. Marmarabirlik’i hep birlikte geleceğe taşıyalım. Bu duygu ve düşüncelerle genel kurulumuzun kooperatifimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.”

HİDAMET ASA
MARMARABİRLİK İZNİK YÖNETİM KURULU

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.