Sertifikalı tohum; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından denetlenen ve sertifikalandırılan, ıslah edilmiş tohumlara verilen bir isimdir. Peki patates tohumunda neden sertifikalı ürün tercih edilmelidir?
– Patates yapı olarak patates hastalıklarına, virüs ve mantara karşı hassas bir birkidir. Sertifikalı patates tohumu kullanımı ile yaşanabilecek olası hastalık ve kayıpların oranı oldukça düşük seviyelere ulaşmaktadır.
– 2006 yılında çıkan düzenleme ile sertifikasız patates tohumunun ticari olarak satışı yasaklanmış, kullananlar devlet tarafından verilen desteklerden mahrum bırakılmıştır.
– Sertifikalı patates tohumu ilgili bakanlıkça denetim yapıldığı için, genetik müdahale veya yabancı madde bulanamaz. Böylelikle yüksek verim ve yüksek kazanç elde edilmektedir.
– Tüm patates tohumlarında olgunlaşma aynı zamanda olacağından dolayı hasat zamanında kolaylık sağlanmış olacaktır.
– Patateslerin özellikleri bilindiğinden dolayı ekim zamanı tam olarak ayarlanabilmektedir. Yine özelliklerin bilinmesinden dolayı tohum gelişimi esnasında bakım ve sulama programı daha rahat belirlenir.
– Üretilen patatesler aynı özellik ve kalitede olacağından dolayı, pazar değeri de yüksek olur. Bu sayede ürünlerin satışının da kolaylığı artacaktır.
– Patates verimliliği artacağından dolayı sertifikasız patates tohumuna oranla daha yüksek kazanç elde edilecektir.
Tüm bu maddeler düşünüldüğünde, en yüksek verimli patates tohumu sertifikalı tohumdur demek yanlış olmayacaktır.