Yeni Yol Grubu Grup Başkanvekili ve Muğla Milletvekili Doç. Dr. Selçuk Özdağ, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, İklim Kanunu Teklifi’ne yönelik sert eleştirilerde bulundu. Özdağ, iktidarın bu teklifi “yalap şap” bir şekilde, yeterli müzakere sürecinden geçirmeden gündeme getirdiğini belirterek, teklifin iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamaktan uzak olduğunu vurguladı.
“İKTİDAR, MECLİS’İ BİR YÜK OLARAK GÖRÜYOR”
Özdağ, iktidarın Meclis’i devre dışı bırakmak istediğini ifade ederek, “Onlar istiyor ki reisleri bir karar versin ve Meclis gibi ‘gereksiz’ süreçlerle uğraşmak zorunda kalmasınlar. Ancak, Türkiye’nin geleceğini ilgilendiren böyle kritik bir konuda bile halkın ve uzmanların görüşleri dikkate alınmıyor” dedi.
“SADECE GÜNÜ KURTARMA ÇABASI”
İklim Kanunu’na Türkiye’nin ihtiyacı olduğunu kabul eden Özdağ, ancak mevcut teklifin bu ihtiyacı karşılamaktan uzak olduğunu söyledi. 2021 yılında TBMM’de hazırlanan Küresel İklim Değişikliği Raporu’nun dikkate alınmadığını belirterek, “Eğer ciddi bir düzenleme olsaydı, bu raporun bulgularına dayanırdı” dedi.
“SORUMLULUKLAR BELİRSİZ, CEZALAR YETERSİZ”
Özdağ, teklifin kamu kurumlarının yetki ve sorumluluklarını muğlak bıraktığını, idari ceza ve yaptırımların neredeyse göstermelik olduğunu belirtti. “Kanunilik ilkesinden eser yok. Her şey bakanlığın takdirine bırakılmış” diyerek teklifin hukuki açıdan da eksik olduğuna dikkat çekti.
“PARİS ANLAŞMASI’NA VE AB HEDEFLERİNE UYULMUYOR”
Türkiye’nin 2022’de Paris İklim Anlaşması’nı onayladığını hatırlatan Özdağ, ancak sunulan teklifin bu anlaşmanın hedefleriyle uyumlu olmadığını söyledi. “Avrupa Birliği 2030’a kadar sera gazı emisyonunu %55 azaltmayı hedefliyor. Türkiye ise 2025’ten itibaren uygulanacak mali yükümlülüklerden kaçınmak için göstermelik bir kanun çıkarmaya çalışıyor” dedi.
“KÖMÜR SANTRALLERİ KAPANACAK MI? HAYIR!”
Özdağ, teklifin çevreyi koruma iddiasına rağmen, mevcut kömür santrallerinin kapatılması, toplu taşımaya öncelik verilmesi, ormanların korunması gibi somut adımlar içermediğini belirtti. “Hava kirliliğini azaltacak hiçbir düzenleme yok. Tam tersine, fosil yakıt kullanımını artıracak adımlar var” ifadelerini kullandı.
“BU KANUN, ÇEVREYİ DEĞİL, ŞİRKETLERİ KORUYOR”
Özdağ, teklifin çevreyi değil, büyük sanayi kuruluşlarını ve fosil yakıt şirketlerini koruduğunu belirterek, “Bu düzenleme, demir-çelik, çimento ve termik santrallere büyük avantajlar sağlıyor. Vatandaşa ise sadece yükselen faturalar düşecek” dedi.
Son olarak Özdağ, “Bu kanun teklifi, ekolojik tahribatı durdurmak yerine hızlandıran bir düzenlemedir. Türkiye’nin gerçek bir iklim yasasına ihtiyacı var, ancak bu teklif o yasa değil” diyerek kanunun bu haliyle kabul edilemez olduğunu vurguladı.