Sindirim sisteminde çok sayıda bakteri bulunur. Bakterilerin amacı bağırsakları sağlıklı tutmak ve yiyecekleri sindirmektir. Bakteriler her ne kadar kötü anılıyor da olsa aslında, vücudun bu iyi bakterilere ihtiyacı vardır. Probiyotiklerde bu iyi bakterilerdendir. Hasta olunduğunda, alınan antibiyotikler, yararlı bakterileri de öldürdüğünden, bünye savunmasız kalır ve enfeksiyonlara açık hale gelir. Ayrıca; stres, aşırı işlenmiş gıdaların tüketilmesi, alkol gibi faktörlerde, yararlı bakterilerin vücutta azalmasına yol açar. Probiyotikler, bu bakteriler arasındaki dengeyi sağlar, bağışıklık sistemini güçlendirir ve antibiyotiklerin vücuda verdiği kötü etkiyi bertaraf eder. Vücutta K vitamini üretilmesini kolaylaştıran ve yaşayan organizmalar olan probiyotikler, bağırsaklarda antimikrobiyal bileşikler üretilmesini sağlayarak, mevsim geçişlerinde yaşanan soğuk algınlıklarını önler ve bünyeyi güçlendirir.
Toksin, kanserojen maddeler gibi zararlı bileşiklerin vücutta oluşmasını engelleyen probiyotikler, bunun yanında; şişkinlik ve gaz sorunlarının engellenmesinde de yardımcıdır. Mantar enfeksiyonu ve diğer alerjik enfeksiyonların önlenmesine yardımcı olmasının yanısıra, kilo kontrolü sağlar, kandaki kolesterol ve şeker dengesinin sağlanmasında rol oynar. Çocuklarda gelişen egzama semptomlarının gerilemesine katkı sağlar ve hastalık sonrası hızlı bir iyileşme sağlar.
Probiyotikler, birçok besinin yapısında doğal olarak bulunmasının yanısıra, dışarıdan takviye gıdalarla da alınabilir. En bilinen doğal probiyotik deposu olan besin yoğurttur. Yoğurtta bulunan faydalı bakterilerin öncelikli amacı, sindirim sistemini zararlı bakterilere karşı korumaktır. Probiyotikler açısından zengin bir diğer besinin, peynir olduğu söylenebilir. Bağışıklık sistemini güçlendirmede başarılı bir gıdadır. Fermente(mayalanma) sonucu meydana gelen kefirin içeriğindeki probiyotik zenginlik, süt ürünlerinden fazladır ve bağırsakların sağlıklı çalışmasına yardımcı olur.
Bağırsak florasındaki yararlı bakterilerin çoğalmasını sağlayan, probiyotik deposu olan lahana turşusu, beta karoten, demir, kalsiyum, A vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini ve C vitamini kaynağıdır. Kombu çayı, hergün tüketilmesi gereken, yüksek probiyotik içeren ve zayıflamaya yardımcı olan ve enerji veren bir içecektir. Çikolatayı sevenler için iyi bir alternatif olan bitter çikolata da (süt ve şeker içermeyen çikolata) bazı süt ürünlerine oranla daha fazla probiyotik içerir. Nar ekşisi, sirke, şalgam, boza, süzme peynir, pastörize edilmiş zeytin gibi besinlerde probiyotik açısından zengindir.