Prof. Dr. Pala: Ölümler hala yüksek, kısıtlama yaşlı ve gençlerin ruhsal dengesini etkiliyor 

SAĞLIK

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Covid-19 İzleme Kurulu Üyesi, Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Kayıhan Pala, pandemiden dolayı halen hergün 150 kişinin öldüğünü söyledi.  Konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Kayıhan Pala, şunları söyledi:

“Bir yandan aşılamayı konuşalım ama halen her gün 150 kadar yurttaşımızı Covid-19 nedeniyle yitiriyoruz. Kısıtlamalardan sonra doğrulanmış olgu sayısı 30 binden 6 bine, ölüm sayısı ise 200’lü sayılardan 150’ye düşmüş görünüyor. Ancak halen özellikle ölüm sayısı çok yüksek.”

“ÇOK SAYIDA EMEKÇİYİ MAĞDUR EDİYOR” 

Pandeminin ekonomiyi de etkilediğini dile getiren Pala, “Kasım ayının üçüncü haftasından bu yana uygulamaya konulan kısıtlamaların bu haliyle sürmesi kahvehane, kafe, lokanta vb. işyerlerinin sahipleri ile bu işyerlerinde çalışan çok sayıda emekçiyi ekonomik açıdan mağdur ediyor” dedi.

“BEDEN VE RUH SAĞLIKLARINI ETKİLİYOR”

Pala, “65+yurttaşlarımızın ve çocukların günde yalnızca üç saat dışarı çıkabilmeleri de onların beden ve ruh sağlığı açısından orta ve uzun dönemde önemli bir risk etmeni. Üstelik dünyanın hiçbir ülkesinde uygulanan bir yöntem değil. Yararı ortaya konulabilmiş de değil. 65 yaş yurttaşlarımızın özellikle ruh ve beden sağlıklarının korunması için hem dışarıya çıkıp nefes almaya, hem yürümeye hem de aile/akraba/arkadaş komşu vb. kişilerle etkileşmeye, sosyal desteğe ihtiyaçları var. Bu ayrımcı tutum sağlıklarını olumsuz etkiliyor” ifadelerini kullandı.

“TOPLUMUN BELİRLİ KISMINA YÜKLEMEK BÜYÜK HAKSIZLIK”

Öte yandan COVID19 hastalığının bulaşının azaltılması için toplumsal hareketliliğin azaltması gerektiğini söyleyen Kayıhan Pala, “Bir süre için bazı kısıtlamalara ve kısmi/tam kapanmaya ihtiyacımız var; ama kısıtlamaların ağır yükünü yalnızca toplumun belli kesimlerinin sırtına yüklemek büyük haksızlık” şeklinde konuştu.

“14 GÜN YA DA 28 GÜN TAM KAPANMA OLMALI”

“Ölümleri azaltmak için en başta merkezi hükümet olmak üzere yerel yönetimler, kamu ve özel sektörün katılımlarıyla ‘sosyal ve ekonomik koşulları oluşturulmuş’ 14 günlük (olanaklıysa 28 günlük) bir tam kapanma ile yükü dayanışma içerisinde tüm toplum olarak yüklenmeliyiz” diyen Prof. Dr. Kayıhan Pala sözlerini şöyle tamamladı:

“Tam kapanma sonrasında da yeniden açılmayı bilimsel izdüşümden önce küçük ve orta ölçekli işyerlerinden başlamak üzere planlamalı ve uygulamalıyız. Bu plan okulların açılacağı ve açık kalabileceği koşulların sağlanmasını da içermeli. Bu sırada aşılama da tüm hızıyla sürmeli.”

 

 

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.