Sarıbal TBMM’de işçi ölümlerine dikkat çekti

SİYASET

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Türkiye’de ki işçi ölümlerine dikkat çekti. Sarıbal, “Tarım işçilerinin can kayıpları devam ediyor. Her yıl yüzlerce işçi, gerekti tedbirler alınmadığı için canından oluyor. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (İSİG) verilerine göre nisan, mayıs ve haziran aylarında 150 tarım yaşamını yitirdi. Konuyu gündeme getirmek için hazırladığım soru önergesini TBMM Başkanlığı’na sundum. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin cevaplandırması istemiyle TBMM Başkanlığı’na önerge sundum” dedi.

İşte o önerge:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Tarım ve Orman Bakanı Bekir PAKDEMİRLİ tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını, Anayasanın 98. ve İçtüzüğün 96. maddeleri gereğince arz ederim.

İzmir Ziraat Mühendisleri Odası’nın kamuoyuna açıkladığı İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (İSİG), tarım sektöründe yaşanan ölümlü kazalara ilişkin, verilerine göre ülkemizde son 3 ayda 150 tarım işçisi, hayatını kaybetti.  2018 yılı nisan ayında 52 işçi, mayıs ayında 56 işçi, haziran ayında da 42 işçinin öldüğü kayıtlara geçti.

İSİG verilerini açıklayan Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ferdan Çiftçi, bu ölümlerin sadece kayıtlara geçenler olduğunu, gerçek rakamın daha da yüksek olabileceğini kaydetti.

Bu bağlamda;

1-    Konunun uzmanları tarım iş kolunda yaşanan kazaların görünür olmadığını belirtmektedirler. Türkiye’de 2003 ile 2018 yılları arasında tarım iş kolunda ölenlerin sayısı ne kadardır?

2-    Tarım iş kolunun, işçi sağlığı ve iş güvenliği açısından en tehlikeli sektörlerden biri olduğu biliniyor. İşçi ölümlerinin önlenmesi için 2003 yılından günümüze kadar ne gibi önlemler alınmıştır?

3-    Uzmanlar bulaşıcı hastalıklar, tarım makine ve aletleri, zirai ilâçlar ve alerjik maddeler gibi etkenlerin tarım işçilerinin sağlığını tehdit ettiğine dikkati çekiyorlar. Bu risklerin azaltılması için Bakanlığınız, 2003 ile 2018 yılları arasında ne gibi çalışmalar yapmıştır?

4-    Sağlıksız koşullarda yaşayan mevsimlik tarım işçilerinin sağlık hizmetlerinden yaralanması için ne gibi önlemler alınmaktadır?

5-    Tarım iş kolunda çalışan işçilerin sosyal güvenlik kapsamına alınması düşünülüyor mu?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.