Türkiye’de ayakta kalmış görkemli yapılardan olan İznik Roma Tiyatrosunda sanat gösterilerinin yanı sıra gladyatör dövüşlerinin de yapıldığı netlik kazandı.
CHP’li İznik Belediye Meclis üyesi Dündar Koyutürk, yaklaşık bir ay önce “İznik’te turist sayısı az. Nedenleri araştırılsın” diyerek, üyesi olduğu Bursa Büyükşehir Belediyesi Turizm Komisyonuna önerge verdi. Konuyu araştırmak üzere İznik’e gelen heyet, tarihi bir gerçeğe de şahit oldu. Roma tiyatrosunda sanatsal gösteriler değil aynı zamanda gladyatör dövüşleri de yapılmış.
Bursa Büyükşehir Belediyesi Turizm Komisyonu Başkanı Mustafa Özdemir, komisyon üyeleri ile birlikte önce ki gün İznik’e geldi. İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Gedik, Rölöve Anıtlar Müdürü Aylin Kırlangıç’ın da yer aldığı heyet, Ayasofya (Orhan Camii), Roma Tiyatrosu, Yeşil Cami, Abdulvahap Sancaktar Türbesi, Kırgızlar Türbesi ve Müze’de incelemelerde bulundu.
GLADYATÖRLER DÖVÜŞMÜŞ
15 bin kişi kapasiteli 2. yüzyıla ait Roma Tiyatrosun da M.S 110’da Gladyatör Dövüşleri’nin yapıldığı kesinlik kazandığı öğrenildi. Roma tiyatrosunu gezen komisyon başkanı Mustafa Özdemir, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Gedik ve Rölöve Anıtlar Müdürü Aylin Kırlangıç’a bilgi veren yetkililer, tiyatronun batısında yer alan üzerinde kalkan ve kılıç kabartmalı kapının galadyatörlere ait olduğu ve buradan arenaya giriş yaparak dövüşlerin gerçekleştiğini söyledi. İznik’te bulunan Roma tiyatrosu, Roma İmparatoru Traianus döneminde, Eyalet Valisi Pilinius Csecillius Secunds (62-113) tarafından Roma halkının da desteği ile tamamlanandığı biliniyor.
Büyükşehir Belediyesi Turizm Komisyonu Başkanı Mustafa Özdemir, “İznik’e tarihi yerlerinde incelemeler yapmak üzere geldik. İlçe de turizmi nasıl ileriye götürürüz ona bakacağız. Amacımız verimli olmak, turizmi geliştirmek” dedi. İlçede ki diğer tarihi eserleri de inceleyen komisyon üyeleri sorunları tespit ettikten sonra çözüm için detaylı bir rapor hazırlayacaklar.