TÜBİTAK Başkanı Ahmet Arif Ergin tarafından yeni nesile 10 yıl daha kazandırıldığı iddia edildi, ancak Türkiye’den önce dünyada araba üretimi yıllar öncesinde başladığı unutuldu.
İzmir Ticaret Odası’nın (İZTO) Aralık Ayı Olağan Meclis Toplantısı’na katılan Ergin, meclis üyelerine TÜBİTAK’ın çalışmaları hakkında bilgi verdi ve İzmirli iş adamlarının sorularını yanıtladı.
Ergin, TÜBİTAK’da Ar-Ge destekleme sisteminin 2010 yılında sonra oturduğunu, 2002 yılına kadar Ar-Ge desteklemesi için başvuran proje sayısının binin altında olduğunu anımsatarak, 2015’te bu sayının 33 bine çıktığını söyledi.
TÜBİTAK’ın 2002 öncesinde Türkiye’de yılda 200-300 projeyi desteklediğini aktaran Ergin, “Bugün itibarıyla 15 bin civarında projeye destek veriyoruz. Türkiye’de Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’dan Ar-Ge faaliyetlerine ayrılan pay son yıllarda hızla arttı, yüzde 1’i aşıp, 2’ye doğru ilerliyor. Avrupa ortalaması yüzde 3’e yakın. Bizim 2023 yılı hedefimiz ise bunu yüzde 3 seviyesine çıkarmak” diye konuştu.
Ergin, Türkiye’de 2010 yılından sonra Ar-Ge desteği projeleri daha yakından takip ettiklerini dile getirerek, “Destekleyeceğimiz projelerde denetim mekanizmalarını ve etki analizlerini yapacağız. Gelecek oldukça parlak ancak sıkı denetimli olacak” ifadesini kullandı.
Ahmet Arif Ergin, dünyada patent piyasasında rekabetin giderek kızıştığını, yeni bir konuda patent almanın zorlu ve uzun süreli bir uğraş olduğunu vurgulayarak, yerliotomobil için lisans hakkı alınan SAAB markasının Türkiye’ye 10 yıl kazandırdığını belirtti.