Fotoğrafta ki bu detay zeytinde rekolte neden düşüyor sorusunu net bir şekilde açıklıyor. Geçtiğimiz ay yetkililer, zeytin üreticisine yönelik bilgilendirme toplantıları yaptılar. Toplantıda zeytinde rekolte düşüşüne değinildi.
Alınması gereken önlemler sıralandı. Fakat kimse çıkıpta şunu demedi. ‘Zeytin ağaçlarınızı sökmeyin, kesmeyin!’ Marmara bölgesinde en iyi sofralık zeytine sahip İznik ovasında bugün zeytinin yerini yavaş yavaş meyve ağaçları alıyor. Bunun nedeni ise maliyet artışı ve üreticinin az kazanması. Durum böyle olunca çiftçi daha kar getiren ürüne yöneliyor. Bu nedenle de zeytinlikler bir bir sökülüyor. Zeytin ağacı yasasını ise takan yok. Bu gidişle 10 yıla varmaz ovada yiyecek zeytin bulmakta zorlanacağız. Zeytini sofralara getirebilmek için de ithal etmek zorunda kalacağız.
İznik ovasında 1 milyon 600 zeytin ağacı bulunuyor. Tabi bu yıllar öncesinin verileri. Bugün bu rakam kaç bilinmiyor. Her yıl 30 bin ton ürün elde ediliyor. Kötü hava şartları yüzünden ise bazen yüzde 60’lara kadar rekolte kaybı yaşanabiliyor. Buna bugünlerde kesilerek yok edilen zeytin ağaçlarını da ekleyebiliriz.